Ovo su dijete liječnici po rođenju otpisali, a on je postao medicinsko čudo

Sami Čustović rođen je 16. rujna 2011. godine u 23. tjednu trudnoće. Bio je težak samo 605 grama. Njegovi roditelji rekli su kako je to bilo neočekivano i doslovce preko noći. Liječnici su im govorili kako nema šanse da se Sami rodi živ.

“Nitko od liječnika u bečkoj klinici AKH nije meni kao majci davao nadu da će se Sami roditi živ. Bilo je prerano, rekli su. Šanse da se rodi živ, a kamoli da preživi, bile su ravne nuli. Naš sada već veliki dječak je uz Božju pomoć imao druge planove. Nikada neću zaboraviti izraz lica doktora koji me poslije poroda došao obavijestiti da se čuda ponekad događaju i da je naš sin upravo priredio jedno. Prema njegovim riječima, Sami je počeo disati sam i ‘proplakao’ je. Naravno, radi nezrelosti organa, posebice pluća, morao je biti priključen na aparate’, prisjetila se majka Nejra.

Nakon toga uslijedila je duga borba. Sami je osam mjeseci proveo na intenzivnom odjeljenju neonatologije u AKH klinici. Svakim danom je napredovao i postao medicinsko čudo. Svi su ga zavoljeli, a nesebična medicinska pomoć i ljubav osoblja mu je pomagala u napretku.

Napredovanje velikom brzinom

‘Usprkos velikim rizicima Sami nikada nije imao niti najmanje krvarenje na mozgu, duktus na srcu se zatvorio sam od sebe u roku od 72 sata. Pošto je radi nezrelosti pluća morao biti često sondiran i disao je na sondu, početkom siječnja 2012. Sami je dobio trahealnu kanilu jer doktori više nisu smjeli riskirati intubaciju’, rekla je Klixu Nejra.

Sami izlazi iz bolnice u svibnju 2012. godine. Tada počinje napredovati velikom brzinom. Pio je sam iz flašice, a potrebe za kisikom su se smanjivale svaki dan. Prvi rođendan dočekao je u kući s mnogo prijatelja koji su bili uz njega svo vrijeme tijekom njegove borbe i koji su bili velika podrška roditeljima. Sami je potom imao još jednu operaciju.

Rekonstrukcija grkljana

‘U lipnju 2013. godine tim specijalista uho-grlo-nos, zajedno s timom torakalnih kirurga i anesteziologa, uz prisustvo prof. dr. Monniera iz Švicarske radi po prvi put rekonstrukciju grkljana. Operacija se sastoji od presađivanja dijela hrskavice rebra na grkljan, da bi se grkljan rekonstruirao. U grkljan se stavlja tzv. mold što je patent prof. dr. Monniera, koji ovom prilikom izvršava operaciju na najmanje rođenom djetetu do tada s trahealnom kanulim. Želim istaći da je prof. dr. Monnier jedan od dva čovjeka na svijetu koji posjeduju patent za rekonstrukciju grkljana i kojeg je pozvao tim AKH specijalista da bi operirao Samija i još četvero djece’, kazala je majka.

U studenom iste godine Samiju skidaju kanile. Nakon 48 sati vratio se kući i njegova borba je uspješno završena.

Uskoro kreće u vrtić

‘Mala, ali hrabra zvijezda AKH klinike jos jednom pokazuje kako je bilo vrijedno boriti se za njega’, rekla je Nejra.

Danas Sami ima 13 kilograma. U rujnu proslavlja svoj treći rođendan i uskoro bi trebao krenuti u vrtić.

‘Veliki je dječak i hvala Bogu nema nikakvih posljedica. Nadamo se da će ova priča donijeti osmijeh na lica roditelja i pružiti nadu onima koji imaju djecu s posebnim potrebama’, kazali su Dario i Nejra Čustović.

Povratak na Net.hr