NEHUMANO

OVO JOŠ NITKO NIJE NAPRAVIO: Video koji je zgrozio cijeli svijet

Velikog crnog medvjeda lovac je namamio u zasjedu te ga je pogodio preko 2 metra dugim kopljem kojeg je sam napravio, piše Mirror.

Pogođeni medvjed brzo je pobjegao ali ga je lovac, body builder Josh Bowmar (26), pronašao mrtvog slijedećeg jutra.

IGRE U DIVLJINI: Čovjek i medvjed se grle nakon prijateljske borbe

‘Jedinstveni poduhvat’

Kako bi se mogao pohvaliti cijelome svijetu svojim lovačkim umijećem, Bowman je sve pažljivo snimio i objavio na svome YouTube kanalu. I to ne samo kako gađa medvjeda te slijedećeg dana likuje nad njegovom lešinom, već je i na samo koplje postavio Go Pro kameru kojom je zabilježio let koplja i pogađanje medvjeda.

“Napravio sam nešto za što ne mislim da je itko ikada napravio”, Bowmar kaže dok pleše od radosti nakon što je uspješno pogodio medvjeda s udaljenosti manje od 10 metara u šumama Alberte, Kanada.

Nehumano ubojstvo

Nakon što je pronašao mrtvu lovinuFoto: YouTube

Ali nisu svi oduševljeni snimkom. Borci za prava životinja izjavili su kako je medvjedu možda trebalo i do 20 sati da umre.

“Veselje s kojim lovac slavi probijanje vitalnh organa medvjeda jeftina je gluma za kameru i bolesne fanove njegovog YouTube kanala”, izjavila je Masha Kalinina, iz Humane Society Internationala.

Činjenica da su Bowmar, nekoć sveučilišni šampion u bacanju koplja, i njegovi vodiči pronašli tijelo medvjeda tek sljedećeg dana dovelo je do optužbi kako je životinja nehumano ostavljena da se muči satima dok nije umrla.

Brojni protesti

Poput smrti lava Cecila, kojeg je lani ubio američki zubar Walter Palmer, i ovaj ulov pokrenuo je lavinu protesta. Među glavnima su drugi lovci, koji optužuju Bowmara kako je ostavio životinju da se predugo muči.

ZUBAR I STRASTVENI LOVAC O UBOJSTVU LAVA: “Ne mislim da sam učinio nešto loše”

“Lovim 56 godina i ovaj je video odvratan”, napisao je jedan lovac. “Upravo neodgovorni idioti poput ovog, koji izvode bezobzirne trikove kako bi ‘slavili’ lovca, ali na način da ponižavaju žrtvu, daju protivnicima lova opravdanje da nas sve mrze.”

“Sramotni spektakl pseudohrabrosti. Prestani se fokusirati na sebe i pokaži nešto poštovanja prema životinji.” “Da želiš humano uloviti životinju (što je očito nešto o čemu ti uopće nije stalo) upucao bi ju puškom”, neki su od komentara lovaca.

Lov se dogodio još u svibnju, dan nakon što je Bowmarova supruga Sarah ubila mladog medvjeda lukom i strijelom. I taj je video objavljen.

Na svome YouTube kanalu Bowmar Bowhunting, Josh kaže kako on i Sarah vole “putovati svijetom i loviti velike zvijeri lukom i strijelom. Tražimo najveću, najizazovniju lovinu koja hoda Zemljom.”

No zbog jake negativne reakcije javnosti Under Armour, tvrtka koja se bavi sportskom i lovačkom opremom, prekinula je sponzorske veze sa lovčevom suprugom Sarah.

U međuvremenu je i s Bowmarovog kanala uklonjen sporni 13-minutni video, iako su i dalje ostali oni na kojima se vidi ubijanje medveda lukom i strijelom, kao i ubijanja drugih životinja.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr