SLOVENIJA U ŠOKU

OVO JE ZVIJER KOJA JE POLAKO UBIJALA MLADIĆA PRED OČIMA SVIJETA: ‘To pokazuje da među nama hodaju tzv. ledeni psihopati’

U malom selu Žabjek nedaleko od Krškog u Sloveniji ovih dana vladaju šok i nevjerica nakon zločina koji je šokirao regiju. Andrej Cekuta (26) preminuo je od posljedica brutalnog premlaćivanja koje su mu zadala dvojica mladića – 20-godišnjak i 29-godišnjak koji su ga mučili i snimku ubojstva prenosili na Facebooku.

Do ponedjeljka kada je policija skinula snimku s društvenih mreža ona je pregledana više od stotinu tisuća puta, neki izvori kažu i 230 tisuća puta, navode slovenski mediji. Oni koji su snimku vidjeli kažu da je zastrašujuća.

‘Nakon deset sekundi nisam više to mogla gledati’, rekla je djevojka iz Krškog. Stanovnici općine Podbočje u kojoj se dogodio zločin ne vjeruju da se takvo što dogodilo u njihovu mjestu. Dvije mlađe žene potvrdile su kako poznaju napadače koji su neko vrijeme zajedno živjeli u trošnoj kući u Žabjeku. Kako navode, obojicu su viđale pijane. Bili su skloni krađama i kriminalu.

26-godišnjak kojeg su pretukli posljednjih je mjeseci živio s dvojicom monstruma. Do premlaćivanja je došlo u dvorištu kuće na čijem ulazu piše Martin Kovač, koji je jedan od dvojice napadača, pišu slovenski mediji. Drugi, 20-godišnjak, zove se Aleš Olovec.

Aleš Olovec

Stravično mučenje

Žrtva Andrej Cekuta bio je navodno njegov prijatelj. Olovec je snimku i objavio na svom Facebook profilu, a iživljavanje je snimao Kovač. Obojica su ga mučila.

Na snimci se moglo vidjeti kako mladić pun modrica leži onesviješten, natečenih očiju i krvavih obraza te vrata. Jedan od monstruma pljuvao ga je, vrijeđao te mu prijetio, rekavši mu kako bi najradije urinirao po njemu. Slovenski mediji navode kako u jednom trenutku Olovec kaže i ‘da će se isto što i Andreju dogoditi svima drugima koji budu previše pričali ako dođu kod njega’. Navodno ga je razljutilo to što je Andrej govorio o njegovoj majci i djevojci, piše Jutarnji.

Snimka koju su vidjele stotine tisuća Slovenaca toliko je strašna da su mnogi u početku sumnjali u njenu autentičnost. Netko od korisnika obavijestio je policiju o njoj, a oni su tada lako razotkrili identitet napadača. U ranim jutarnjim satima ponedjeljka policajci su u travi nedaleko od kuće pronašli premlaćenog mladića. Brzo je prebačen u bolnicu u Novo Mesto, a ubrzo je s po život opasnim ozljedama prebačen u Ljubljanu. Naposljetku je ipak preminuo.

Među nama hodaju ‘ledeni psihopati’

Psiholozi su posebno zgroženi slučajem te upozoravaju na opasnosti utjecaja nasilja preko društvenih mreža. Kriminolog dr. Dragan Petrovec s Pravnog fakulteta u Ljubljani kazao je kako ovaj slučaj pokazuje da postoje latentni ‘ledeni psihopati’, osobe bez morala kojih ima u svakom društvu, a kod kojih posebne okolnosti mogu djelovati kao okidač te izazvati nasilne reakcije i potpuno pomankanje empatije.

Aleš Olovec

‘Primili smo anoniman poziv u kojem nas je prijavitelj upozorio na snimku napada koja je objavljena na društvenoj mreži. Kriminalisti i policajci počeli su s utvrđivanjem svih okolnosti. Dvojica osumnjičenih bit će privedena uz kaznenu prijavu istražnom sucu’, izjavila je za slovenske medije Alenka Drenik iz Policijske uprave u Novom Mestu.

Slovenski mediji su imali snimku, no nisu je objavili. Na društvenim mrežama u nekoliko sati je skupila oko 250 tisuća pregleda.

Gledatelj je pridruženi zločinac

Sociolog dr. Renato Matić kaže kako je svaki novi gledatelj svojom voljom pridruženi zločinac.

‘Godine 2008. snimljen je ‘Portal smrti’ s Diane Lane u glavnoj ulozi. Ubojica uživo prenosi mučenje svojih žrtava, pri čemu svaki novi klik i pogled na stranicu ubrzava konačni smrtonosni ishod, a svaki novi gledatelj svojom voljom postaje pridruženi zločinac. Pred licem nasilja jednostavno nema neutralnosti. Ono što mislimo da je neutralno promatranje sa strane istinska je podrška nasilju. Masovni progoni i ubojstva teško bi dostigli tisuće i milijune žrtava bez onih koji su stajali sa strane i mislili da ionako ne mogu ništa učiniti.

Da su ovi nasilnici imali iskustvo kako će njihova želja za javnom promocijom doživjeti ignoranciju i zajednički prezir te da će se njihovom objavom na internetu baviti uglavnom kriminalistički istražitelji, to vjerojatno njih osobno ne bi učinilo znatno manje nasilnima, ali njihovo nasilje ne bi postalo medijski događaj, niti bi u većoj mjeri pobudilo želju za preslikavanjem. Sada još sve to dodatno ‘prežvakavajući’, prije svega mediji putem fraze da javnost ima pravo znati, a potom i svi mi šaljemo poruku onome tko nema sposobnost ni volju dokazati se u nekoj kreativnoj i humanoj aktivnosti, da svojih pet minuta slave uvijek može doživjeti kao nasilnik i negativac. Njegovo je samo da zabilježi nedjelo, a mediji i javnost pobrinut će se za sve ostalo’, izjavio je Matić za Jutarnji.

Povratak na Net.hr