PRVA DAMA CRVENOG TIRANINA

OVO JE SUPRUGA KIMA JONG-UNA: Sjevernokorejski diktator pojavio se na gala večeri u pratnji bolje polovice

Supruga Kima Jong-una pojavila se u javnosti sa sjevernokorejskim vođom kako bi proslavila napredak nuklearnih sposobnosti ove izolirane države.

Ri Sol-ju snimljena je na gala večeri organiziranoj za inženjere koji su prošle nedjelje proveli dosad najjače nuklearne testove.

Izbjegavanje javnosti zbog nove bebe?

Posljednjih se godina diktatorova supruga jedva pojavljivala u javnosti, što je rezultiralo nagađanjima kako je možda rodila i treće dijete, piše Telegraph.

Vladajući par napokon zajedno u javnostiFoto: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Prošle se godine nije pojavljivala u javnosti punih sedam mjeseci, što je prvo izazvalo strah kako je pala u nemilost. Ponovno se pojavila tek u prosincu kako bi sa suprugom popratila nadmetanje pilota na aeromitingu.

Kim (33) prekinuo je tradiciju kada se prvi put pojavio u javnosti s Ri (27) 2012. godine, i od tada je sjevernokorejski mediji nazivaju njegovom suprugom. Niti njegov djed, Kim Il-sung, niti otac, Kim Jong-il, nikada nisu fotografirani sa svojim suprugama ili partnericama u javnosti.

Ri i Kim su se navodno sreli oko 2010. godine kada je ona bila članica orkestra Unhasu. Prva dama ove osiromašene države navodno je sklona luksuzu te je 2012. primijećena s Diorovom torbicom vrijednom više od 1000 funti (8150 kuna).

Par ima dvoje djece, čiji spol nije poznat. Među građanima Sjeverne Koreje nije uobičajeno imati više od dvoje djece, ali možda je Kim bio pod pritiskom da ima i treće ako su prva dva djeteta djevojčice.

Ri Sol-ju dugo nije bilo u javnostiFoto: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Opasan tehnološki napredak sjevernokorejskog oružja

Najnovije pojavljivanje Ri dogodilo se usred dramatičnog porasta napetosti u jugoistočnoj Aziji zbog sjevernokorejskog testiranja nuklearnog oružja.

Pretpostavlja se kako je proslava organizirana u Narodnom kazalištu u Pjongjangu.

Fotografije koje je objavila državna novinska agencija KCNA prikazuju redove uniformiranih predstavnika vlasti kako oduševljeno plješću napretku vlastite nacije u razvoju oružja za masovno uništenje.

Prošlotjedno testiranje velike hidrogenske bombe, i to samo nekoliko tjedana nakon što je Sjeverna Koreja lansirala dva nova interkontinentalna projektila koji su u stanju doseći SAD, rezultiralo je pozivima na međunarodnu osudu i još strože sankcije.

Kim s oduševljenim predstavnicima vlastiFoto: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Opće slavlje u Sjevernoj Koreji

SAD i njegovi saveznici bojali su se da bi se ove subote moglo izvršiti još jedno testiranje, kako bi se obilježila 69. godišnjica osnivanja Sjeverne Koreje.

OVO MOŽDA NISTE ZNALI: Deset važnih i bitnih činjenica o Sjevernoj Koreji i krizi na poluotoku

No umjesto toga, dobro rasploženi Kim Jong-un slavio je svoje inženjere i znanstvenike zaslužne za razvoj nuklearnog oružja, uključujući i vodeće znanstvenike Rija Hong-sopa i Honga Sung mua.

Znanstvenici zaslužni za sjevernokorejski nuklearni i raketni napredakFoto: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Svima njima u čast održan je koncert domoljubnih pjesama i raskošan banket, tijekom kojeg ih je Kim poticao da “udvostruče svoja nastojanja”. Obojica, i Ri, voditelj sjevernokorejskog Instituta za nuklearno naoružanje, kao i Hong, zamjenik direktora Odjela za industriju streljiva vladajuće Radničke partije Koreje, nalaze se na crnoj listi UN-a, SAD-a i Južne Koreje.

Dok su im vođe slavile, obični sjevernokorejski građani masovno su pohodili Palaču sunca Kumsan kako bi izrazili svoje poštovanje balzamiranim tijelima osnivača države, Kima Il-sunga i njegova sina Kima Jong-ila.

KCNA je izvijestila kako su vojnici i civili, uključujući i djecu, polagali bukete cvijeća kod kipova preminulih vođa širom cijele zemlje, dok su uživali u umjetničkim nastupima i plesovima.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres upozorio je kako je sukob oko sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog programa najgora kriza u svijetu ove godine.

Svi slave zbog nedavnih uspješnih testovaFoto: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr