Utopio se bježeći pred ratom

OVO JE STRAVIČNA STVARNOST: Fotografija mrtvog dječačića čije je tijelo more izbacilo na plažu obišla svijet

Društvene mreže, a zatim i sve svjetske medije preplavile su fotografije mrtvog trogodišnjeg dječačića Aylana, čije je tijelo more izbacilo na plažu u blizini turskog ljetovališta Bodrum. Njegovo malo tijelo s glavom u pijesku i scene policajaca koji ga odnose strašan su podsjetnik na to o čemu se zapravo radi kada govorimo o izbjegličkoj krizi.

Vjeruje se da je trogodišnji Aylan, skupa sa svojim petogodišnjim bratom Galipom, bio među dvanaestoro sirijskih izbjeglica koji su se utopili pokušavajući na još jednom prekrcanom brodu s turske obale stići do grčkog otoka Kosa. Na jednoj od fotografija vidi se njegovo beživotno tijelo u crvenoj majci i kratkim plavim hlačama. Na drugoj turski policajac u naručju odnosi tijelo.

Najpotresnija slika

Svakojakih tužnih i potresnih snimki i fotografija svijet se svakoga danas nagledao otkako je počela izbjeglička kriza i egzodus nesretnih ljudi iz Sirije i drugih zemalja Blsikog istoka i sjeverne Afrike. Međutim, ova je dosad nesumnjivo najpotresnija.

Mediji i društvene mreže s pravom su “natopljeni tugom i očajem zbog ovog prizora koji svakog normalnog čovjeka ostavljaju slomljenog, tjerajući ga da se zapita zašto su Aylan i sva njemu dosad stradala djeca i njihovi roditelji zaslužili takvu sudbinu.

Napominjemo da video koji slijedi sadrži uznemirujuće prizore.

 

 

Povratak na Net.hr