NA RUBU RATA?

‘OVO JE PRVI KORAK’: Kim Jong-un otkrio koji mu je idući cilj, svijet strahuje od ishitrene Trumpove reakcije

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un nazvao je posljednji test balističke rakete koja je preletjela preko Japana ‘značajnim uvodom u osvajanje Guama’ i dodao da bi njegova zemlja trebala izvršavati još više raketnih testiranja uz ispaljivanje u Tihi ocean. Kim je tako pokazao nastavak prkosnog držanja svoje zemlje, čak i nakon što su Ujedinjeni narodi pozvali na hitni sastanak o prijetnji Sjeverne Koreje.

Japan je na visokom stupnju opreza nakon što je Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu iznad otoka Hokkaida. Zbog toga je došlo do hitnog sastanka Vijeća sigurnosti UN-a.

SJEVERNA KOREJA ISPALILA PROJEKTIL PREMA JAPANU! Japanske vlasti građanima poručile da odu u najbliže sklonište

Ne namjerava promijeniti ponašanje

Raketa je jurila prema Japanu dok su SAD i Južna Koreja izvodile zajedničke vojne vježbe koje je Sjeverna Koreja proglasila činom agresije.

Kim je bio prisutan i promatrao testiranje balističke rakete koja je preletjela preko Japana, javlja Korejska središnja novinska agencija. Javljaju i da se radilo o projektilu Hwasong-12 srednjeg dometa, a to je ista vrsta kojom je Sjeverna Koreja prijetila Guamu, piše Independent.

Komentari sjevernokorejskog vođe koje prenosi državna novinska agencija i glasnogovornik, poručuju da Sjeverna Koreja nema namjeru promjeniti ponašanje. Američki predsjednik Donald Trump rekao je da je Sjeverna Koreja pokazala prijezir za svoje susjede i da su sada ‘sve opcije na stolu’.

‘SVE OPCIJE SU OTVORENE’: Trump se oglasio nakon prijeteće poruke Sjeverne Koreje o katastrofalnim posljedicama za SAD

Ekonomske sankcije za Sjevernu Koreju

Članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda nazvale su potez Sjeverne Koreje pretjeranim i apeliraju na tu zemlju da prestane s daljnjim ispaljivanjima raketa. U izjavi nisu spominjali dodatne sankcije za tu zemlju. Ranije je ovog mjeseca UN Sjevernoj Koreji nametnuo dodatna financijska ograničenja.

Američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley koja je prethodno rekla ‘da će se dogoditi nešto ozbiljno’, no nije spomenula više detalja, kasnije je rekla da Sjeverna Koreja mora spoznati opasnost kojoj se izlaže ovakvim potezima.

Sve provokativniji potezi te zemlje izazivaju odgovor međunarodne zajednice. UN je ranije ovog mjeseca već izglasao nove sankcije koje bi toj zemlji mogle zadati ekonomske probleme. Radi se o zabrani izvoza ugljena i drugih dobara.

NA RUBU TOTALNOG RATA: Južna Koreja bacila osam bombi na granici sa Sjevernom Korejom i zaprijetila Kimu Jong-unu: ‘Istrijebit ćemo te!’

NEVJEROJATNO MOĆAN RAKETNI SUSTAV: Tajno oružje Južne Koreje spremno je za ‘trajno uništenje Kimova režima’

Povratak na Net.hr