IZLAZE 31. SIJEČNJA

‘OVO JE NOVO POGLAVLJE POVIJESTI’: Johnson i EU potpisali sporazum o izlasku V. Britanije iz unije

Nakon tri godine političke krize u Ujedinjenom Kraljevstvu, od referenduma o brexitu 2016., priča se privodi kraju i Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija dovršavaju posljednje formalnosti prije razlaza

Britanski premijer Boris Johnson i čelnici Europske unije potpisali su u petak sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije predviđen za 31. siječnja. Johnson je na Twitteru objavio da je potpisao sporazum, pozdravljajući “novo poglavlje u povijesti” svoje zemlje.

Nakon tri godine političke krize u Ujedinjenom Kraljevstvu, od referenduma o brexitu 2016., priča se privodi kraju i Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija dovršavaju posljednje formalnosti prije razlaza.

EUROPSKI PREGOVARAČ ZA BREXIT: ‘Posljedice Brexita su bezbrojne, svi su gubitnici’

Potpisivanje iza zatvorenih vrata

Predsjednici europskih ustanova potpisali su u petak ujutro ugovor o razdruživanju i poslali ga Europskom parlamentu koji će ga ratificirati 29. siječnja, što je posljednji čin u raskidanju burne veze.

“S (predsjednikom Europskog vijeća) Charlesom Michelom smo potpisali ugovor o istupanju Ujedinjenog Kraljevstva, čime se otvara put njegovoj ratifikaciji u Europskom parlamentu”, rekla je u petak ujutro predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u poruci na Twitteru.

Glavni pregovarač EU-a, Francuz Michel Barnier nazočio je tom potpisivanju organiziranom iza zatvorenih vrata u sjedištu Europskog vijeća u Bruxellesu, nakon povratka dvojice čelnika iz Jeruzalema, a Charles Michel nekoliko sati kasnije otputovao je u Tiranu. Nakon toga ugovor je poslan u London na potpisivanje Johnsonu.

PREMIJER JE CIJELO VRIJEME LAGAO? Procurili tajni dokumenti koji otkrivaju kakav zapravo kaos donosi Brexit bez sporazuma

‘Ostat ćemo prijatelji’

Ugovor će se u četvrtak 29. siječnja podnijeti Europskom parlamentu na ratifikaciju.

“Stvari će se nesumnjivo promijeniti, ali ostat ćemo prijatelji. Počinjemo novo poglavlje kao partneri i saveznici”, rekao je predsjednik Vijeća u tvitu na svom službenom računu. “Želim da tu novu stranicu pišemo zajedno”, dodao je na francuskom.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija trebaju krajem veljače početi pregovore o svojim novim vezama, pa tako i o trgovinskom ugovoru. Michel Barnier koji je vodio pregovore o brexitu, dobit će krajem veljače mandat za pregovaranje u ime EU-a, doznaje se od diplomatskog izvora.

BREXIT JAKO ŽIVCIRA EUROPU: ‘Nevjerojatno je što sve Britanci traže, ali dvije zemlje bi na kraju mogle profitirati’

Povratak na Net.hr