ZASTRAŠUJUĆI PRIZORI

OVO JE NAJGORI ZOO NA SVIJETU: U kavezima su mumificirane životinje, umrle od gladi!

Zastrašujući prizori u zoološkom vrtu Khan Younis u Pojasu Gaze posljedica su palestinsko-izraelskog sukoba, piše Daily Mail.

Mohamed Avaida otvorio je zoološki vrt 2007. i uložio stotine tisuća dolara u njega. Ali već godinu dana kasnije izgubio je brojne životinje tijekom izraelskog napada na Hamas. Tijekom trotjedne ofenzive koja je započela zbog raketnih napada na Izrael, Avaida i njegovi zaposlenici uopće nisu mogli doći do zoološkog vrta pa su brojne životinje umrle od gladi i nebrige.

“CIJENA KOJU TREBA PLATITI”: Židovski ekstremisti zapalili kuću i ubili 18-mjesečnu palestinsku bebu

Povijest se ponovila u ljeto 2014., nakon rata u Gazi znanog kao Operacija Protective Edge (zaštitna oštrica). U borbama je poginulo 1960 Palestinaca i 67 Izraelaca.

Mumificirani leševi životinja umrlih od gladi i nebrige već godinama leže u kavezimaFoto: YouTube/Screenshot

Khan Younis jedan je od šest zooloških vrtova u Pojasu Gaze, gusto naseljenoj palestinskoj obalnoj enklavi, gdje vlada Hamas. Ne postoji vladino tijelo koje bi nadgledalo zoološke vrtove, kao ni organizacije za zaštitu životinjskih prava, te su vrtovi bez ikakvog nadzora.

Zoološki vrt ima tradiciju balzamiranja umrlih životinja, koje zatim vraća natrag u njihove kaveze.

Avaida je počeo koristiti svoje osnovne taksidermske vještine na umrlim životinjama u zoološkom vrtu kada je počeo rat u Gazi.

“Ideja o mumificiranju stvorila se kada su brojne životinje, poput lava, tigra, majmuna i krokodila, umrle. Pa smo se raspitali okolo i naučili s interneta kako početi.”

Formaldehid i piljevina osnovni su alati, iako i sam Avaida priznaje kako nije nikakav stručnjak. Ali nakon što su izgubili više desetaka od 65 životinja koliko je zoo imao na početku, broj mrtvih mogao bi premašiti broj živih.

Ove su životinje samo kap u moru žrtava arapsko-izraelskih sukobaFoto: YouTube/Screenshot

 

Zoološki vrtovi u Gazi navikli su na neobična rješenja uslijed brojnih nedaća koje ih okružuju. Tako je 2009. jedan drugi zoo izložio bijele magarce premazane crnim prugama poput zebri jer je bilo preskupo zamijeniti dvije prave zebre koje su umrle tijekom izraelskih napada.

Mumificirane životinje i dalje leže u kavezima, poput morbidnih podsjetnika na situaciju u zemlji.

Povratak na Net.hr