SPAŠAVANJE GOSPODARSTVA

OVO JE MEGAZAKON KOJI SLOVENCI DONOSE ZBOG KORONE: ‘Toga još nije bilo. Težak je tri milijarde € i ima više od 100 članaka’

Država će svoje obveze iz megazakona isplaćivati najkasnije za osam dana, a izdat će i 200 milijuna eura vrijedne garancije poduzećima u kreditnim teškoćama

“Megazakon” pomoći stanovništvu i gospodarstvu težak tri milijarde eura za prevladavanje posljedica epidemije Covida-19 u Sloveniji potreban je za premošćivanje do vremena izlaska iz krize, rekao je u nedjelju premijer Janez Janša.

“Cijeli financijski paket težak je tri milijarde eura, to je nešto čega u Sloveniji još nije bilo. Njime interveniramo na brojna područja, kako bismo kao društvo mogli normalno funkcionirati i kad ovoj krizi bude kraj”, kazao je Janša na konferenciji za novinare predstavljajući javnosti novi zakon.

CAPAK OTKRIVA KAD BI SE SITUACIJA MOGLA POPRAVITI: ‘Nitko ne može znati taj datum, ali početkom lipnja bi mogli s popuštanjem mjera’

Njegovo je očekivanje da će zakon s više od 100 članaka parlament prihvatiti sredinom idućeg tjedna, kako bi se što prije počeo provoditi.

Zakonski prijedlog usklađen među članovima četveročlane koalicije ima ugrađeni članak prema kojemu se njegovo stupanje na snagu, nakon što ga parlament prihvati, ne može osporavati na referendumu i time ga proceduralno odgoditi.

Njegove odredbe primjenjivale bi se do kraja svibnja, s time da bi se mogle produljiti za još mjesec dana, ako se sredinom svibnja ocijeni da će kriza izazvana pandemijom potrajati dulje.

Moguće strože mjere

Janša je građane pozvao da u vrijeme zdravstvene i socijalne krize koju je izazvala pandemija pokažu međusobnu solidarnost, a najavio je i strože mjere koje će se odrediti ako se građani donesenih mjera ne budu dosljedno pridržavali.

To je bio slučaj zadnja dva dana, kad je prvotna disciplina koju su pokazivali popustila jer ih je na druženje i vrijeme na otvorenom izmamilo sunce i toplije vrijeme.

Ministar financija Andrej Šircelj izjavio je na konferenciji za novinare u vladi da su izvori za opsežno interventno financiranje poduzeća i građana u nastaloj krizi osigurani kroz državni proračun, a pokrit će se i europskim sredstvima, te  povoljnim zaduživanjem koje je Slovenija zadnjih dana realizirala.

Pojasnio je da se Slovenija ovih dana i dodatno zadužila po “relativno povoljnim uvjetima”, pa je prodala državne obveznice u visini 1,1 milijardu eura, pri čemu je kamatna stopa za državnu obveznicu s dospijećem plaćanja od devet godina bila 0,7 posto, a za trogodišnju obveznicu 0,25 posto.

Odgovarajući na pitanja novinara, Janša je zanijekao navod da jedan članak “megazakona” sadrži i odredbu koja policiji daje ovlasti za ulazak u privatne stanove, ali je potvrdio da sadrži odredbu koja državi daje mogućnost da preko teleoperatera kontrolira komunikaciju i kretanje onih građana kojima je zbog epidemije određena samoizolacija.

No, takav nadzor moći će se provoditi samo uz privolu građana koji su u karanteni, naglasio je slovenski premijer.

Stimuliranje domaće proizvodnje

Financijska pomoć koja se kroz megazakon daje poljoprivrednom sektoru i poljoprivrednim i prehrambenim tvrtkama i individualnim poljoprivrednicima polazi od pretpostavke o poljoprivredi kao nacionalnom strateškom resursu, naglasila je ministrica poljoprivrede Aleksandra Pivec.

Ona je naglasila da će se ubuduće stimulitrati domaća proizvodnja i kupnja domaće hrane.

Osim široke pomoći kroz plaćanje doprinosa i uplatu temeljnog minimalnog dohotka širokom krugu malih i mikropoduzeća, pomoći socijalno ugroženima, te umirovljenicima s najnižim mirovinama koji će za vrijeme krize dobivati posebne dodatke, vlada je naglasila da su posebno važne mjere za poduzetnike i obrtnike zbog velikog pada njihova prometa.

I oni će imati pravo na temeljni dohodak koji osigurava država, odgodit će im se plaćanje poreza na dohodak, a smanjivanje dohotka pravdat će posebnom osobnom izjavom.

Država će svoje obveze iz megazakona isplaćivati najkasnije za osam dana, a izdat će i 200 milijuna eura vrijedne garancije poduzećima u kreditnim teškoćama, kako bi im banke mogle odgoditi naplatu financijskih obveza iz zaduživanja, naveli su među ostalim ministri na konferenciji za novinare.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr