OZBILJAN STRAH

OVO JE KLJUČAN RAZLOG: Europska unija se ipak na kraju neće raspasti?

O budućnosti EU sve se glasnije promišlja i čini se da nisu baš svi uvjereni u njezin opstanak.

“Sada je vrijeme da podržimo europske vrijednosti, jedinstveni. Niti jedna zemlja nije otok. Migracije zahtjevaju snažnu solidarnost, istaknuo je Dimitris Avramopoulos, europski povjerenik za unutarnje poslove i migracije u svom govoru održanom danas u Grčkoj

Povjerenje je nužno

“Kako bismo znali tko nam prelazi granice moramo razmjenjivati informacije. To je ključno. Ne može se dogoditi da ne vjerujemo jedni drugima”, istaknuo je Avramopoulos posjećajući kako je u posljednjih nekoliko mjeseci učinjeno puno na jačanju zajedničkih kapaciteta u identifikacija terorista i sprječavanju njihovih putovanja.

Schulzov skepticizam

“Većina naših nastojanja i dalje će biti usmjerena na obranu od terorizma – i kod kuće i u inozemstvu”, nastavio je povjerenik isticati razloge koji bi tebali učiniti Europsku uniju još jedinstvenijom.

Njegov govor dolazi svega dan nakon je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz izrazio ozbiljnu bojazan da bi se EU mogla raspasti.

“Europska unija suočena je s velikim izazovima, od nezaposlenosti i gospodarske stagnacije do izbjegličke krize i borbe protiv terorizma, i mnogi europski građani, a posebno mladi, jako su razočarani njome, ali njezina dezintegracija bila bi ‘povijesni neuspjeh’ koji bi buduće generacije skupo platile”, izjavio je u petak Schulz, dodavši: “Realnost Europske unije je da nam prijeti raspad. Nemam iluzija o situaciji u kojoj se nalazi Europska unija u ovom trenutku”.

Sigurnost kao ključ jedinstva

No, Avramopoulos vjeruje da će želja za sigurnošću biti čimbenik ujedinjenja, jer je to i ključan stup stabilnosti.

“Nesigurnost nas čini ranjivima, a stvi ti izzavovi imaju i globalnu dimenziju. Sporazum EU i Turske jedan je takav primjer. Trenutno manje od sto ljudi dnevno prolazi Egejskim morem, dok ih je još nedavno stizalo oko šest tisuća na dnevnoj bazi”, opisao je povjerenik naglašavajući kako je puno učinjeno i na partnerstvu s afričkim zemljama s kojima se sada zajednički rješava problem migracija.

PRITISAK EUROPE SVE ŽEŠĆI: Britanci će morati aktivirati Članak 50. već oko Božića?

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr