FRANCUSKI APSURD

OVO JE JEANNE POUCHAIN, TRI JE GODINE SLUŽBENO MRTVA; Sud ne priznaje da je još na životu: ‘Nikad nisam mislio da je to moguće’

Francuskinju je sud 2017. proglasio mrtvom nakon što je njena bivša zaposlenica rekla kako je ona mrtva jer joj njena pisma nisu dostavljena, iako nije bilo osmrtnice ili drugih dokaza o smrti

Iako je 58-godišnja Jeanne Pouchain iz Saint-Josepha u blizini Lyona itekako živa i zdrava, tri je godine pokušavala u to uvjeriti francuske vlasti. Nju je sud 2017. proglasio mrtvom nakon više od 10 godina dugog spora s bivšom zaposlenicom njene tvrtke za čišćenje.

“Otišla sam odvjetniku koji je rekao da će se sve brzo riješiti, jer sam bila kod liječnika koji je potvrdio da sam itekako živa. No budući da je postojala presuda, to nije bilo dovoljno”, prenosi njene riječi Guardian.

Sud nije povjerovao da je ona živa

Sve je počelo kada je radni sud 2004. naredio Pouchain da s oko 14.000 eura obešteti bivšu zaposlenicu, jer ju je navodno otpustila nakon što je tvrtka izgubila vrijedan ugovor. No, slučaj se vodio protiv njene tvrtke, a ne nje osobno, pa presuda nije izvršena. Nezadovoljna radnica podigla je novu tužbu 2009., no ona je odbačena.

Žalbeni sud je 2016. naložio suprugu i sinu Jeanne Pouchain da plate odštetu, vjerujući da je ona mrtva. Godinu dana kasnije, radnica je obavijestila viši sud da njena pisma bivšoj šefici nisu dostavljena te da je ona umrla. Pouchain je na temelju toga izbrisana iz službene evidencije te je tako ostala bez osobne iskaznice, vozačke dozvole, bankovnih računa, zdravstvenog osiguranja i svih drugih dokumenata.

Vjerujući da je Pouchain mrtva, žalbeni sud je 2016. godine naložio njezinom sinu i suprugu da plate odštetu. Godinu kasnije je zaposlenica obavijestila viši sud da njezina pisma bivšoj šefici nisu dostavljena te da je ona umrla. Pouchain je izbrisana iz službene evidencije, što je poništilo njezinu osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu, bankovne račune, zdravstveno osiguranje i ostale službene dokumente potrebne za dokazivanje njezinog postojanja. Njen je odvjetnik ovog tjedna zatražio službeno poništenje njene smrti.

“To je zbilja luda priča. Nisam mogao vjerovati. Nikad nisam mislio da bi sudac nekoga proglasio mrtvim bez potvrde. No tužitelj je tvrdio da je gospođa Pouchain mrtva, bez ikakvih dokaza, a svi su mu povjerovali. Nisu provjeravali”, rekao je odvjetnik Sylvain Cormier.

Sprema se i protutužba

Pouchain je optužila bivšu radnicu da je izmislila njenu smrt kako bi izvukla novac od njene obitelji. Odvjetnik radnice, pak, tvrdi da je ona lažirala svoju smrt kako bi izbjegla plaćanje odštete.

“Vrijeme je da netko kaže stop. Ako se ja ne izborim sama, nitko to neće učiniti umjesto mene. Baka mojeg supruga ima 102 godine. Mnogo toga je proživjela, uključujući i rat, no za ovakvo što nikad nije čula”, rekla je Pouchain.

Povratak na Net.hr