Ovo je dobitnik Nobelove nagrade za mir!?

Američki predsjednik Barack Obama na Silvestrovo je potpisao Zakon o autorizaciji nacionalne obrane i izazvao negodovanje brojnih pravnih stručnjaka. Prema tom zakonu, bilo tko, uključujući i državljane SAD-a, može biti osumnjičen za terorizam i doživotno zatvoren, bez da mu sud presudi i bez ikakvih dokaza.

“Činjenica da podupirem ovaj zakon u cijelosti ne znači da se slažem sa svim što je u njemu sadržano”, odaslao je Barack Obama priopćenje nakon što je na zakon stavio svoj potpis. Problematičnim je nazvao ograničenja koja mu nameće Kongres, a postoje kada je riječ o prebacivanju zatvorenika iz američke vojne baze u kubanskom Guantanamu te kada je riječ o zahtjevu da, prije razmjene informacija o sustavu obrane s Rusijom, o tomu obavijesti Kongres”.

Kako se čini, nije mu problematično što bi neki nedužni ljudi mogli doživotno čamiti iza rešetaka.

Kako to propisuje zakon, netko tko se osumnjiči za terorizam, može doživotno završiti u zatvoru, a da protiv njega ne postoji nikakv dokaz, niti sudska presuda. Dovoljno je samo da se zaključi da je riječ o osobi koja je prijetnja sigurnosti, primjerice ako je član ili podupire rad nekih sumnjivih organizacija, i to na temelju nečijih pretpostavki i dojava.

Na zakon su reagirale brojne američke udruge za zaštitu ljudskih prava, ali i američki centar za Centar za Ustavno Pravo iz kojeg su poručili da je Obama s tim, što nije stavio veto na Zakon o autorizaciji nacionalne obrane, napravio potez od kojeg se ledi krv u žilama. Upozorili su da će sa zakonom, koji se još naziva i zakon o izvanrednom stanju, još teže biti ukinuti zatvor u Guantanamu.

Neki ugledni američki pravni stručnjaci upozorili su da bi usvojeni zakon mogao naštetiti ugledu Amerike, te da bi ih u svijetu mogli prozvati da se ne drže slova zakona.

Povratak na Net.hr