ŠPILJA IZ PALEOLITIKA

‘OVO JE ČUDO, NEPROCJENJIVO BLAGO ČOVJEČANSTVA’: Nevjerojatno otkriće zapanjilo arheologe

Špiljski crteži pronađeni u 14.500 godina staroj špilji u španjolskom gradu Lekeitio, proglašeni su ‘nejspektakularnijim’ špiljskim prikazom pronađenim na području Pirenejskog poluotoka.

Na zidovima špilje pronađene u baskijskom gradu Lekeitio zabilježeno je oko 50 različitih crteža koji predstavljaju životinje među kojima su najčešći motivi konji, bizoni koze i, iznimno netipičan oblik za umjetnost iz doba paleolitika, dva lava, piše BBC.

Veliko arheološko blago u Istri oduševilo znanstvenike

Neki su oblici drugačiji od onih koji se vežu za to doba zbog netipične veličine. Crtež jednog konja velik je oko jednom konju oko 150 centimetara.

SPAIN-ARCHAEOLOGY-CULTURE

Špilja neće biti otvorena za javnost

‘Ova špilja je čudo, neprocjenjivo blago čovječanstva’, rekao je pokrajinski dužnosnik, Unai Rementeria.

Mještanima ovog španjolskog grada špilja je dobro poznata no dosada se nitko nije odvažio ući 50 metara u dubinu gdje se nalazi ovaj 15 metara dogačak crtež.

SPAIN-ARCHAEOLOGY-CULTURE

Otkriven špiljski crtež prikazuje oko 30-ak životinja između kojih su iscrtani krugovi i polukrugovi, kao i ostali oblici koji podsjećaju na one pronađene u špiljama francuskih Pirineja.

Pretpostavlja se da su crteži nastali u razdoblju između 12.000 i 14.500 godina, a vjerojatno su ih iscrtali lovci sakupljači.

Zbog očuvanja slika, ali i nepristupačnog terena špilja neće biti otvorena za javnost.

SPAIN-ARCHAEOLOGY-CULTURE

Povratak na Net.hr