ŽESTOKE REAKCIJE

PERFORMANS KOJI JE SABLAZNIO SVIJET: Goli muškarci i žene igrali lovice u plinskoj komori koncentracijskog logora

Umjetnička instalacija koja prikazuje gole muškarce i žene kako se igraju lovice u plinskoj komori bivšeg nacističkog koncentracijskog logora izazvala je sablazan među ljudima koji su preživili holokaust.

Video je snimljen u koncentracijskom logoru Stutthof blizu poljskog grada Gdanjska, te prikazan u Muzeju suvremene umjetnosti u Krakowu 2015., piše Daily Mail.

Zahtijevaju odgovor od predsjednika

Na njemu se vidi nekolicina golih muškaraca i žena koji love jedni druge oko bivše plinske komore u logoru u kojem je 65.000 ljudi izgubilo život tijekom Drugog svjetskog rata.

Nekoliko organizacija koje predstavljaju preživjele holokausta sada zahtjevaju da predsjednik Andrzej Duda objasni zašto je dozvoljeno da se tako što dogodi i snimi.

Video je prikazan kao umjetnička instalacija za izložbu pod nazivom ‘Poljska-Izrael-Njemačka. Iskustvo Auschwitza’, te je kasnije uklonjen zbog protesta.

U to vrijeme muzej nije objavio točnu lokaciju na kojoj je video snimljen.

Organizacija preživjelih holokausta u Izraelu, Centar Simon Wiesenthal, te još nekoliko grupa kontaktiralo je ovog tjedna predsjednika Dudu kada je objavljeno da je video snimljen u ruševinama logora Stutthof.

Video možete pogledati ovdje.

 

Optuženi stražari logora

A samo prije nekoliko tjedana dva bivša stražara iz tog logora optuženi su za suučešništvo u ubojstvu dok su za vrijeme Drugog svjetskog rata radili u logoru.

Optužba je podignuta protiv 93-godišnjaka iz Borkena koji je služio u Stutthofu od lipnja 1942. do rujna 1944. i 92-godišnjaka iz Wuppertala koji je bio tamo od lipnja 1944. do svibnja 1945.

Obojica poriču da su znali za ubojstva u logoru, u kojem je pomrlo 65.000 ljudi, neki u plinskim komorama, a drugi od gladi ili smrzavanja.

RADILI U LOGORIMA SMRTI: Njemački istražitelji otkrili osam nacističkih zločinaca

Pripadnici SS-a ubili su preko 100 poljskih i 77 sovjetskih ratnih zarobljenika u plinskim komorama 1944. Krajem te godine pobijen je i nepoznat broj Židova.

SS doktori i sestre u Stutthofu ubili su preko 140 zatvorenika, uglavnom židovske žene i djecu, tako što su im u srca ubrizgavali benzin i kemikaliju fenol od kasne 1942. do kasne 1944.

Sovjetska je vojska oslobodila Stutthof 9. svibnja 1945., istoga dana kada je završio Drugi svjetski rat.

Povratak na Net.hr