UF...

OVO JE BILO NEUGODNO ZA GLEDATI: Zbog Trumpa i Medvedeva ovo će rukovanje zasigurno otići u povijest

Na samitu zemalja jugoistočne Azije sudjelovali su i čelnici nekih drugih zemalja, među kojima su bili i Donald Trump te Dmitrij Medvedev. Osim što se nisu dotakli nekoliko tema ključnih za tu regiju, imali su i mali neugodnjak tijekom službenog fotografiranja.

Na jučerašnjem samitu ASEAN-a u Manilli, pažljivo je bilo isplanirano simpatično rukovanje svih čelnika koji su sudjelovali te lidera dviju najvećih svjetskih sila, no oni nisu znali prekrižiti ruke zbog čega je sve to izgledalo bizarno i pomalo tragikomično.

Nisu baš shvatili upute

Nakon što su stali jedan uz drugog, sudionici sastanka na vrhu trebali su prekrižiti ruke i tako ih pružiti osobama koje im stoje s lijeve i desne strane. No, Dmitrij Medvedev i Donald Trump nisu baš shvatili upute pa su tako nastale ove fotografije.


Samit ASEAN

Čelnici azijskih zemalja na godišnjem samitu ASEAN-u, koji se održava u Manili, zaobišli su jučer temu masovnog egzodusa muslimana Rohindža, koji je pokrenula mijanmarska vojska, razočaravši skupine za ljudska prava koje su se nadale oštrom stavu glede te humanitarne krize.

Također nije bilo pritiska sa strane američkog predsjednika Donalda Trumpa oko filipinskog krvavog rata protiv droge tijekom sastanka s predsjednikom Rodrigom Duterteom na marginama samita. Dapače, on je novinarima rekao da ima ‘sjajan odnos’ s filipinskim čelnikom.

U izjavi čelnika jugoistočne Azije ne spominje se egzodus Rohindža pred vojnim operacijama u mijanmarskoj državi Rakhine koji su Ujedinjeni narodi nazvali etničkim čišćenjem.

Navodi se samo površno važnost humanitarne pomoći za “pogođene zajednice” u državi Rakhine.

Izjavu su sastavili Filipini, koji trenutačno predsjedaju ASEAN-om.

“S obzirom na to da je Mijanmar etnički očistio 600.000 muslimana Rohindža u samo dva mjeseca, vrijeme je da ASEAN promijeni svoj pristup nečinjenja vezano uz zločine među svojim članicama”, napisao je na Twitteru Kenneth Roth, čelnik Human Rights Watcha.

Među članicama ASEAN-a je i Mijanmar.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr