SAMO 11 DANA PRIJE IZBORA

OVO ĆE UNIŠTITI HILLARY CLINTON: FBI pokrenuo istragu protiv nje, a notorni Trump već slavi

Direktor FBI-ja James Comey danas je objavio kako agencija ponovno pokreće istragu vezanu uz e-mailove Hillary Clinton. Tek 11 dana prije američkih predsjedničkih izbora ova bi vijest mogla uništiti njezine šanse da uđe u Bijelu Kuću.

U pismu članovima Kongresa, Comey je rekao kako je FBI doznao za e-mail koji je ‘bitan za istragu’ dok su istraživali nepovezani slučaj.

Comey je rekao da će daljnja istraga pokazati jesu li e-mailovi sadržavali povjerljive informacije. FBI je već ranije otkrio povjerljive informacije na privatnom e-mailu demokratske kandidatkinje za američku predsjednicu. Comey je tada postupanje Hilary Clinton s povjerljivim informacijama tijekom njezina mandata državne tajnice nazvao ‘krajnje nemarnim’, no nije utvrđeno kazneno djelo. U svom je pismu Kongresu šef FBI-a napisao da ne može procijeniti hoće li pronađeni materijal biti značajan te da ne može ni predvidjeti koliko će dugo trajati istraga.

BBC piše da bi ovo otkriće moglo značiti ‘sve ili ništa’, a sasvim je sigurno da cijela istraga neće biti završena prije nego što Amerikanci 8. studenog izađu na izbore.

Comeyevo pismo Kongresu je ‘frustrirajuće nejasno’. Nema informacija o tome što je dovelo do ponovnog otvaranja istrage servera Hilary Clinton ili o koliko se poruka točno radi. Cijela situacija će samo potaknuti kritičare na daljnje napade. Čak i ako odnese pobjedu na američkim predsjedničkim izborima, prvi će dani njezine predsjedničke karijere biti obilježeni ovim političkim zapletom, piše BBC.

Republikanski kandidat Donald Trump je očekivano oduševljen. Okupljenima u Manchesteru je oduševljeno rekao da je slučaj ponovno otvoren.

‘Korupcija Hilary Clinton je na razini kakvu nikad prije nismo vidjeli. Ne smijemo joj dopustiti da kriminal donese i u Bijelu kuću’, rekao je Trump.

FBI ISTRAŽUJE: Je li Rusija hakirala poštu šefa kampanje Hillary Clinton?

DRAGOVOLJNO SVJEDOČILA: FBI ispitivao Hillary Clinton je li tajne podatke proslijeđivala privatnim e-mailom

Stožer Hillary Clinton uvjeren da joj ovo neće naštetiti

Šef kampanje Hillary Clinton izjavio je u petak kako je “uvjeren” da će FBI ponovno zaključiti da nema razloga za podizanje tužbe protiv bivše državne tajnice u vezi s korištenjem privatne elektroničke pošte.

“Direktor FBI-a mora američkom narodu odmah reći sve pojedinosti o tome što se sada istražuje”, rekao je John Podesta.

“Uvjereni smo da se zaključci neće razlikovati od onih do kojih je FBI došao u srpnju”, istaknuo je.

Comey je u srpnju izvijestio da je istraga FBI-a gotova i da nema dokaza da je Clinton prekršila zakon, ali je pokazala “krajnji nemar”.

Bijela kuća objavila je u petak da od FBI-a nije unaprijed dobila nikakvu obavijest o istrazi dodatnih e-mailova.

Glasnogovornik Eric Schultz rekao je novinarima da odluka FBI-a nije utjecala na potporu predsjednika Baracka Obame kandidatkinji Clinton. “Nema ničeg novog što bi promijenilo predsjednikovo mišljenje o državnoj tajnici Clinton”, istaknuo je.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr