A PRIVATNOST?

OVO ĆE BITI PROBLEMATIČNO: Država koja je prvak u cijepljenju donijela zakon po kojem se smiju otkriti imena necijepljenih

Ovako žele potaknuti ljude da se cijepe, ali problematika je golema

Izraelski parlament odobrio je u srijedu ministarstvu zdravlja da drugim tijelima vlasti u zemlji otkrije imena ljudi koji se nisu cijepili protiv koronavirusa, što je izazvalo kritike zbog kršenja privatnosti građana koji se ne žele cijepiti.

Zakon usvojen s 30 glasova “za” i 13 “protiv” omogućuje lokalnim vlastima, glavnom direktoru ministarstva obrazovanja i nekim djelatnicima ministarstva socijalnih pitanja da doznaju imena tih ljudi, njihove adrese i brojeve telefona.

Odredba, koja će biti na snazi tri mjeseca ili dok pandemija ne završi, ima za cilj omogućiti vlastima da potaknu ljude da se cijepe obraćajući im se osobno, ističe parlament.

Dvije doze Pfizerova i BioNTechova cjepiva u Izraelu je primilo već više od tri milijuna ljudi, odnosno oko trećina od oko devet milijuna stanovnika.

Zato je od nedjelje na snagu stupilo treće otvaranje od početka pandemije. Otvoreni su trgovački centri i ulični dućani za sve građane.

Neka mjesta otvorena su, međutim, samo za one koji su primili drugu dozu cjepiva ili su se oporavili od covida-19 i za to imaju potvrdu.

Vlada ističe da je cilj da se do travnja cijepi 6,2 milijuna ljudi.

U zemlji je registrirano više od 760.000 slučajeva covida-19, uključujući više od 5600 umrlih, od početka pandemije.

Povratak na Net.hr