banner

BILO JE NEPRAVILNOSTI

OVAKO TO RADE U BURUNDIJU: Policija uhitila više od 200 oporbenih promatrača na predsjedničkim izborima

Glasnogovornik glavne opozicijske stranke, Nacionalnog slobodarskog vijeća, rekao je kako je uhićeno više od 200 njihovih promatrača te su zabilježeni slučajevi glasanja u ime umrlih, izbjeglica ili zatvorenika te zastrašivanja

Policija u Burundiju uhitila je više od 200 oporbenih izbornih promatrača tijekom izbora koji su se održavali ovog tjedna, rekao je u petak glasnogovornik glavne opozicijske stranke Nacionalno slobodarsko vijeće (CNL), ustvrdivši da je bilo nepravilnosti u glasovanju. Izbori koji su se održali u srijedu, prvi sa stvarnom konkurencijom među kandidatima otkad je 1993. godine izbio građanski rat, trebali su dovesti do prvog demokratskog prijenosa vlasti u 58 godina nezavisnosti.

Kritike prošlih izbora

Prošli izbori 2015. godine, koje je oporba bojkotirala i kada je predsjednik Pierre Nkurunziza osvojio treći mandat, međunarodna zajednica uvelike je kritizirala. U srijedu je bio prisutan tek manji broj međunarodnih izbornih promatrača, nakon što je vlada rekla da će morati provesti 14 dana u karanteni da bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Kandidat vladajuće CNDD-FDD stranke, umirovljeni general Evariste Ndayishimiye, natjecao se protiv oporbenog čelnika Agathona Rwase i petorice drugih. Nkurunziza, čija je vlada opetovano bila optuživana za kršenje prava, silazi s vlasti nakon 15 godina.

Odmah započelo suđenje

Policija nije bila odmah dostupna za komentar. Službenik u ministarstvu pravosuđa, koji je rekao da ne želi biti imenovan jer nema ovlast razgovarati s medijima, rekao je da su pritvorenici trenutno na suđenju.

“Glasovanje je narušeno s nekoliko nepravilnosti: uhićenje preko 200 CNL-ovih promatrača, zastrašivanje, ljudi koji su glasovali nekoliko puta ili u ime umrlih, izbjeglica ili zatvorenika”, rekao je Terence Manirambona, glasnogovornik CNL-a.

Izborna komisija rekla je da su se o optužbama za prijevaru trebali očitovati sudovi, a ne oni. Vlada nije odgovorila na zahtjeve za komentar po pitanju optužbi. Puni rezultati izbora očekuju se unutar tjedan dana. Ako nitko ne osvoji 50 posto u prvom krugu, tijekom dva tjedna održat će se drugi krug.

Povratak na Net.hr