NEVJEROJATNO

MOSUL AUTO SHOW: Džihadisti ISIS-a pretvorili Toyote i Kije u ubojite strojeve poput onih iz Mad Maxa

Deseci modificiranih automobila koje su borci Islamske države planirali koristiti u samoubilačkim napadima izloženo je u Mosulu nakon što ih je zaplijenila iračka policija.

Ne radi se o naprednim vojnim vozilima, nego su većina standardni SUV-ovi obloženi zaštitnim metalnim pločama, najčešće od željeza.

‘PRISILNO IH SELE U KAMP ZA REHABILITACIJU’: Iračani brutalno kažnjavaju obitelji zbog veza s borcima ISIS-a?

Nakon što je iračka policija oslobodila četvrt Hamam al-Qalil od islamističkog stiska, šefovi su odlučili paradirati vozilima u oslobođenom gradu na sjeveru Iraka. Dok neki ovaj događaj sarkastično opisuju kao mosulski sajam automobila, drugi scenu uspoređuju s prizorima iz apokaliptičnog filma Mad Max.

Osim što su željeznim pločama pojačali konstrukciju automobila i pretvorili ih u svojevrsna oklopna vozila, džihadisti su izbacili i sjedala kako bi napravili više mjesta za eksplozive.

PROCURILA UZNEMIRUJUĆA SNIMKA: Iračka vojska s litice bacala nenaoružane dječake i muškarce?

ISIS-ovi mučenici sjeli bi za volan, a zatim bi cilj bio što dalje zaći u neprijateljsko područje kako bi raznijeli vojne ili civilne ciljeve. Upravo su zato postavljene metalne ploče otporne na metke. Najviše su koristili japanske terence Toyotu Land Cruiser i Hilux, no također se mogu vidjeti južnokorejski Kia i Hyundai. Zapadni dužnosnici su pokrenuli istragu o tome kako su se džihadisti dočepali tolikog broja automobila azijskih proizvođača.

Irački premijer Haider al-Abadi službeno je u ponedjeljak proglasio pobjedu nad Islamskom državom (IS) u njenom bivšem uporištu Mosulu.

“Objavljujemo pobjedu iz srca oslobođenog Mosula… Porazili smo IS našim jedinstvom”, rekao je Abadi u govoru koji je prenosila televizija.

IRAČKI PREMIJER UŠAO U MOSUL I PROGLASIO POBJEDU NAD ISIS-om: Grad u kojem je proglašen kalifat potpuno je razrušen

“Našom krvlju, žrtvama i naporima oslobodili smo Irak, njegovu zemlju i njegove ljude”, dodao je. “Danas proglašavam kraj i propast ‘države mitova’ koju su ‘pokušali uspostaviti ovdje u ovom gradu”, rekao je.

Službeni irački mediji su posljednjih tjedana plan IS-a da uspostavi kalifat u Mosulu nazivali “državom mitova”. U nedjelju je Abadi obišao Mosul i čestitao vojnicima na “postizanju velike pobjede”.

Irak oslobođenje Mosula, najvećeg grada na sjeveru Iraka, obilježava slavljem od tjedan dana. U oslobađanju Mosula sudjelovale su i kurdske pešmerge, sunitska arapska plemena i šijitske milicije.

Borba za Mosul počela je 16. listopada 2016., prije više od osam mjeseci i s vremenom se intenzivirala dok su se iračke snage, uz potporu koalicije koju vode Sjedinjene Države, približavale središtu grada. Kako bi zaustavilli njihovo napredovanje, džihadisti IS-a su postavljali eksplozivne naprave u sve zgrade. Konačna pobjeda velika je prekretnica za iračke snage koje su u lipnju 2014. morale prepustiti grad džihadistima. Operacija u Mosulu podudara se s napadom lokalnih boraca koje podupire SAD u susjednoj Siriji, kojem je cilj protjerati džihadiste iz Rake, de facto glavnog grada IS-a.

Povratak na Net.hr