Ova africka zemlja je na rubu gladi

Somalija opustosena gradanskim ratom od 1991. nalazi se na rubu katastrofalne nestasice hrane ukoliko humanitarne organizacije ne skupe vise novca, upozorio je UN u petak.

“Ne radi se o uobicajenom pozivu na skupljanje novca. Neke nevladine humanitarne organizacije imaju tako malo sredstava da su ugrozeni osnovni projekti spasavanja zivota”, rekao je humanitarni koordinator UN-a u Somaliji Philippe Lazzarini u izjavi iz Zeneve.

“Ako ne primimo sredstva u nekoliko sljedecih tjedana, bit ce zatvorene osnovne zdravstvene ustanove za 3 milijuna ljudi, medu kojima je mnogo zena i djece”, objasnio je.

Za 2014. su UN-ove agencije trazile 933 milijuna dolara za Somaliju, ali su do sada primile tek 15 posto tog iznosa. Prosle godine u isto vrijeme one su dobile dvostruko vise sredstava.

Smrt prijeti vise od 50.000 pothranjene djece

Somalija je zemlja najteze pogodena velikom susom 2011. koja je zahvatila vise od 11 milijuna ljudi diljem Roga Afrike i izazvala glad u velikom dijelu juga zemlje. Zatim su Ujedinjeni narodi priznali da je trebalo poduzeti znatno vise da bi se izbjegla ta tragedija.

Lazzarini je rekao da je oko 250.000 ljudi, od kojih polovica djece, umrlo od gladi 2011. u Somaliji. Danas UN procjenjuje da 857.000 Somalaca zive u uvjetima koji zahtijevaju hitnu pomoc, dok 2 milijuna Somalaca su u fazi “stresa prehrambene nesigurnosti”.

Sedmog svibnja koalicija od 22 medunarodnih humanitarnih i somalskih organizacija je uputila poziv u korist Somalije. Smrt prijeti vise od 50.000 pothranjene djece, navele su.

2011. godine vecina podrucja zahvacena gladi je bila pod kontrolom somalskih pobunjenika, sebaba, koji su zabranili pristup brojnim stranim humanitarnim organizacijama, sto je dodatno pogorsalo stanje. Amisom je od tada od sebeba preuzela kontrolu brojnih mjesta u regiji, ali islamisti i dalje kontroliraju brojna ruralna podrucja.

Povratak na Net.hr