ZABRINJAVAJUĆA SITUACIJA

OTVORIO VRATA MIGRANTIMA: Hrvatski eurozastupnici upozoravaju da EU ne smije pristati na ucjenu Turske

HDZ-ova eurozastupnica Željana Zovko rekla je da je ‘situacija s kojom se suočava zapadna Europa izrazito zabrinjavajuća’

Hrvatski eurozastupnici Tonino Picula (SDP) i Željana Zovko (HDZ) upozorili su u utorak u Zagrebu na marginama međuparlamentarne konferencije da Europska unija ne smije pristati na ucjenu turskog predsjednika Tayyipa Erdogana koji je migrantima “otvorio vrata” prema Europi.

“Ovo što Turska radi zasigurno je jedna politika ucjene na koju EU ne smije pristati”, istaknuo je Picula.

PROCURILA SNIMKA S GRANICA EUROPSKE UNIJE: Brodovi prate migrante, a grčka obalna straža puca po njima?!

Nada se da neće biti potrebno slanje hrvatske vojske na granicu zbog prijetnje novog migrantskog vala, ali kaže da će sve ovisiti o razvoju događaja sljedećih tjedana.

Strateški partner ili strateška prijetnja?

“EU sada igra ulogu zainteresiranog promatrača koji nastoji tu vrstu prijetnje isključiti, a pravi razgovori se vode na relaciji (ruskog) predsjednika Vladimira Putina i predsjednika Erdogana o kojima ovog trenutka više ovisi rasplet situacije u Siriji nego ono što poduzima EU”, kaže Picula.

Picula tvrdi da dok EU ne odgovori je li Turska “strateški partner ili strateška prijetnja”, EU će se “suočavati s posljedicama jedne politike od koje se i EU trese i zabrinjava, a ne samo zemlje koje su u neposrednoj blizini.”

HDZ-ova eurozastupnica Željana Zovko rekla je da je “situacija s kojom se suočava zapadna Europa izrazito zabrinjavajuća”.

ERDOGAN I DALJE PO SVOM: ‘EU nam je rekla da će poslati milijardu eura. Koga vi želite prevariti? Ne želimo više taj novac’

Kaže da je uloga međuparlamentarne konferencije važna “zbog otvaranja diplomatskog dijaloga” o izazovima u Europi.

‘Nitko ne može nikoga ucjenjivati’

“Komunikacija je potrebna i svaka komunikacija mora rezultirati nekim rješenjem. Ono što vidim je da se želi podići jedna razina dijaloga. Nitko ne može nikoga ucjenjivati”, istaknula je Zovko.

Vodeći europski dužnosnici u posjetu su grčko-turskoj granici na kojoj se po podacima UN-a nalazi 13.000 migranata koji pokušavaju prijeći u EU iz Turske.

Povratak na Net.hr