OTVORENA I BRUTALNA BITKA: / Konzervativci su iskoristili pedofilske skandale u Crkvi za udar na papu Franju. Podršku imaju i u Hrvatskoj...

Image

‘Tko sam ja da sudim?’, poznata je Papina izjava kada su ga pitali o svećenicima homoseksualcima.

29.8.2018.
7:11
Profimedia

Od početka njegova papinstva papa Franjo izaziva bijes kod katoličkih tradicionalista jer nastoji stvoriti sliku o otvorenijoj crkvi te je pomaknuti od pitanja koja izazivaju kulturne sukobe, poput pobačaja ili homoseksualnosti. "Tko sam ja da sudim?", poznata je Papina izjava kada su ga pitali o svećenicima homoseksualcima.

Koliko su bijesni njegovi politički i svjetonazorski neprijatelji postalo je jasno prošlog vikenda, kada je objavljeno pismo bivšeg vatikanskog diplomata u SAD-u koji optužuje "homoseksualnu struju" u vatikanskoj hijerarhiji za seksualno zlostavljanje. Također, zatražio je ostavku pape Franje, optužujući ga da je štitio osramoćenog kardinala Theodorea E. McCarricka, smatra Jason Horowitz iz New York Timesa.

Homoseksualnost i kriza zlostavljanja

Kako je pismo objavljeno usred Papinog posjeta Irskoj, ideološki motivirana opozicija iskoristila je krizu crkve nastalu seksualnim zlostavljanjem kao oružje kojim je zaprijetila ne samo papinom dnevnom redu nego cijelom njegovu papinstvu. Naposljetku, vratilo je u središte rasprave pitanje o homoseksualnosti u rimokatoličkoj crkvi, koje, kako smatraju mnogi konzervativci, stoji iza krize zlostavljanja.

Vatikanske intrige i borbe za moć nisu ništa novo, ali većinom ostaju iza srednjovjekovnih zidina ili prelete glave katoličkog življa diljem svijeta. Ipak, ova bitka vodi se na iznimno otvoren i brutalan način. Potaknuta je modernim medijskim dobom, Papinom odlučnošću da utiša kritičare i problemom seksualnog zlostavljanja djece, koji je vjerojatno više nego bilo koji drugi izazvao nezadovoljstvo vjernika.

shimmer fallback
shimmer fallback

Što je papa Franjo znao?

Papa Franjo nerado se očituje o ovom problemu te ga pokušava ignorirati. Međutim, problem je ozbiljan pa je Papin nejasan odgovor samo pojačao interes javnosti, posebice za samu srž optužbe, a to je da je bio upoznat s poviješću seksualnih odnosa McCaricka sa sjemeništarcima te da nije učinio ništa po tom pitanju.

Sandro Magister, iskusni vatikanski novinar magazina L’Espresso, smatra da će Papi ovoga puta biti teško ignorirati salve frustriranih napada konzervativaca oko ovog ozbiljnog problema. "Oko ovog pitanja utjecaj na javnost je mnogo jači i na temelju toga on je prilično ugrožen."

Franjino ignoriranje je povezano s odlučnošću da se suprotstavi maloj, ali utjecajnoj i glasnoj grupi konzervativnih prelata i pisaca povezanih s autorom pisma, nadbiskupom Carlom Marijom Viganòm, bivšim visoko rangiranim vatikanskim diplomatom u SAD-u.

Smanjenje rigidnosti crkvenih praksi

Franjo je izbacio iz svog ureda ili gurnuo postrani ideološke protivnike crkvene birokracije, ali je, čak i više od svojih prethodnika bio voljan omogućiti otvorenu raspravu, čak i neslaganje. Mnogi su ga izazvali zbog njegove otvorenosti za smanjenje rigidnosti crkvenih praksi, poput isključenja rastavljenih i ponovno oženjenih vjernika od dobivanja pričesti.

U ponedjeljak su Papini zagovornici okarakterizirali pismo kao još jedan očajan napad frustriranih konzervativaca koji se još uvijek nisu priviknuli da nije po njihovu. Izrazili su uvjerenje da će optužbe biti odbačene.

Neke žrtve silovanja, koje su vršile pritisak na papu Franju u poduzimanju konkretnih akcija umjesto davanja isprika oko krize, smatraju da je pismo nadbiskupa Vigana iskoristilo seksualno zlostavljanje za političke dobitke. Smatraju da u pismu nije iskazana posebna zabrinutost za ovo pitanje.

shimmer fallback
shimmer fallback

Eksplozija konzervativnih katoličkih blogova

Skandal seksualnog zlostavljanja djece povratio je pozornost katolika širom svijeta, ali je promjena smjera Katoličke crkve pod Franjom oživjela njegove neprijatelje. Smatraju da Papina poruka o inkluziji umanjuje važnost drevnih crkvenih pravila, što dovodi do zabune i mogućeg crkvenog raskola (šizme). Eksplozija konzervativnih katoličkih blogova širom SAD-a u doba superbrzih modernih medija, kao i strateški tempirana objava pisma mogli bi potencijalno zaskočiti 81-godišnjeg Papu.

"Iako su to tek navodi, kao vaš pastir smatram ih vjerodostojnim", napisao je konzervativni biskup Joseph Strickland u otvorenom pismu svojoj diocezi. "Podići ću svoj glas da se na bilo koji mogući način zatraži istraga te da njeni rezultati pozovu na odgovornost sve one odgovorne, čak i u najvišim crkvenim redovima".

Neki crkveni kritičari optužuju celibat

"Homoseksualne mreže u Crkvi moraju biti iskorijenjene," napisao je nadbiskup Vigano, smatrajući ih korijenskim uzrokom zlostavljanja. Neki crkveni kritičari optužuju celibat, za koji smatraju da potiskuje muški libido, što može dovesti do pedofilije i silovanja.

Na suparničkom, konzervativnom događaju, Konferenciji katoličkih obitelji koji se održavao u sklopu Vatikanskog svjetskog okupljanja obitelji u Dublinu prošlog vikenda, organizatori su izrazili nezadovoljstvo Papinom nedavnom osudom zlostavljanja jer ga nije povezao s homoseksualnošću.

shimmer fallback
shimmer fallback

Konzervativci optužuju homoseksualnost

Kardinal Wilfrid Napier iz Južne Afrike je isto optužio homoseksualnost za skandal. Također, kardinal Raymond Burke, visoko pozicionirani vatikanski konzervativac i vodeći kritičar Pape, denuncirao je ono što on smatra "vrlo teškim problemom homoseksualne kulture u crkvi." Smatra da problemi nije samo u kleru, "nego unutar hijerarhije, koju treba pročistiti iz korijena".

Vatikan je 2005. izjavio da ni homoseksualci u celibatu ne bi trebali biti svećenici te dao upute crkvenim vođama u odbijanju prijava za ulazak u sjemenište muškaraca koji "prakticiraju homoseksualnost, iskazuju duboko ukorijenjene homoseksualne tendencije ili podršku tzv. ‘gej kulturi’."

Bartulica za pedofilske skandale optužuje gej osobe

Utjecajni hrvatski katolički intelektualac i bivši savjetnik predsjednika Stjepo Bartulica, također je za pedofilske skandale u Crkvi optužio homoseksualce.

U nedavnom intervjuu za jedan vjerski portal Bartulica je govorio o "homoseksualnoj supkulturi" koja se stvorila među klerom. Poentirao je kako "sada vidimo do kakvih je posljedica to dovelo Crkvu" te prozvao mainstream medije zašto "ne ističu činjenicu da se homoseksualni stil života u nekim sredinama ne samo tolerirao, nego i poticao.

shimmer fallback
shimmer fallback

Prozvan i homoseksualan lobi

Papini kritičari smatraju da će se sastanak biskupa u Rimu u listopadu na temu mladih pretvoriti u ratno bojište. Većina stručnjaka odbacuje povezanost homoseksualnosti i pedofilije kao opasan put ka diskriminaciji homoseksualaca.

Takvo se stajalište izvan Crkve smatra nazadnim, iako još uvijek prolazi u Vatikanu. Mnogi od njih smatraju da je istraga trojice kardinala nakon skandala Vatileaks 2012, a koja se temeljila na kratkim porukama nadbiskupa Vigana, otkrila gej lobi te da je izvješće o toj istrazi dovelo do umirovljenja pape Benedikta XVI.

Iako se izvješće drži u tajnosti u Vatikanu, nadbiskup Viganò otkrio je niz imena te napao saveznike pape Franje koji dijele njegovo mišljenje. Također, rekao je da je čikaški kardinal hrvatskog podrijetla i bivši predsjednik Odbora za zaštitu djece i mladih Blaise J. Cupich "zaslijepljen progej ideologijom".

shimmer fallback
shimmer fallback

Papa smanjuje strah od homoseksualnosti

Kardinal Cupich u nedjelju je izjavio da je "pogrešno tražiti žrtvene jarce među homoseksualcima jer je pogrešno vjerovati da je veća vjerojatnost da će homoseksualci napasti djecu od heteroseksualaca."

Premda su se kontroverze ticale njega, papa Franjo je u nedjelju pokušavao smanjiti taj strah. Posljednje pitanje koje mu je postavljeno u papinskom zrakoplovu je kako bi roditelj katolik trebao reagirati ako sin ili kći priznaju vlastitu homoseksualnost.

"Ne osuđujte. Dijalog. Razumijevanje. Dajte prostora sinu ili kćeri; dajte prostora da se izraze", rekao je Papa. Sugerirao je razgovor roditelja s djetetom. "Ti si moj sin. Ti si moja kći, kakva god da si. Tvoj sam otac, ili majka. Razgovarajmo."

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali