NE TRPI KAD NIJE PO NJEGOVOM

OTPUŠTENA SI! Trump razriješio ministricu pravosuđa jer se usprotivila uredbi o imigraciji

Američki predsjednik Donald Trump razriješio je u ponedjeljak privremenu ministricu pravosuđa Sally Yates jer se usprotivila odluci Bijele kuće i rekla da Ministarstvo pravosuđa neće braniti njegovu novu uredbu o ograničenju ulaska u SAD državljanima sedam država s muslimanskom većinom.

Bijela kuća objavila je na Twitteru da će državni tužitelj Virginije Dana Boente zamijeniti Yates koju je bivši predsjednik Obama imenovao privremenom ministricom.

TJEDAN DANA POTPUNOG KAOSA: Trump je ulaskom u Bijelu kuću izazvao novi veliki prasak, a tek je počeo…

Yates je u ponedjeljak priopćila da odvjetnici Ministarstva pravosuđa neće na sudu braniti Trumpovu uredbu za suzbijanje imigracije kojom se ograničava ulazak izbjeglica u SAD. Yates je istaknula da ne vjeruje da je branjenje te uredbe “u skladu s obavezom ministarstva da uvijek traži pravdu i zauzima se za ono što je pravedno”.

Trump tvrdi da je njegova uredba potrebna da bi se Ameriku zaštitilo od terorističkih napada, no kritičari upozoravaju da ona nepravedno izdvaja muslimane i narušava ugled Amerike kao zemlje u koju su imigranti dobro došli.

NE MOGU JE PONIŠITI, ALI… Četiri suca blokirala Trumpovu uredbu, osudilo je 16 državnih odvjetnika

Yates je za nekoliko dana na čelu Ministarstva pravosuđa trebao zamijeniti republikanski senator Jeff Sessions kojega je predložio Trump i koji čeka izglasavanje u Senatu.

Bijela kuća priopćila je da je Trump djelovao u okviru svojih predsjedničkih ovlasti.

“Mislim da je ovo još jedan dokaz politiziranosti našega pravosudnog sustava”, rekao je Stephen Miller, Trumpov politički savjetnik u intervjuu za MSNBC.

UGLEDNI PSIHIJATAR POSTAVO PRECIZNU DIJAGNOZU: ‘Trump je opasno mentalno bolestan’

U američkoj povijesti bilo je tek nekoliko slučajeva kad su se najviši dužnosnici Ministarstva pravosuđa usprotivili Bijeloj kući. Najpoznatiji je primjer iz 1973. kad je ministar pravosuđa Elliot Richardson dao ostavku radije nego da se pokori odluci predsjednika Richarda Nixona da otpusti istražitelja koji je istraživao slučaj Watergate.

Povratak na Net.hr