OTVORENA ISTRAGA

OTKRIVENI BROJNI ANTISEMITISTIČKI SLUČAJEVI U LABURISTIČKOJ STRANCI UK: ‘Riješit ćemo se Židova koji su rak za sve nas’

Laburistička stranka u Ujedinjenom Kraljevstvo pod istragom je policije zbog zločina iz mržnje

Jedna od vodećih političkih stranaka u Ujedinjenom Kraljevstvu, lijevo-centristička Laburistička stranka našla se pod istragom policije zbog navodnih antisemitskih zločina iz mržnje, piše Mirror. Istraga je započela nakon što je radio stanica LBC došla do interne dokumentacije Laburističke stranke.

Metropolitan policija izjavila je da je 4. rujna načelnica Cressida Dick, nakon intervjua na radiju LBC, dobila dokumentaciju u kojoj se navodno nalaze dokazi o zločinima iz mržnje.

Potvrđeno je da su dokumentaciju pregledali stručnjaci te da je započela kriminalistička istraga vezano za neke navode u dokumentaciji. No, Metropolitan policija nije dalje željela komentirati detalje istrage.

Pronađeni višestruki slučajevi antisemitizma

Za LBC dokumente je pregledao Mak Chishty koji do prošle godine bio zadužen za istraživanje zločina iz mržnje u Metropolitan policiji. Chishty je rekao da je od 45 navodnih antisemitskih slučajeva u dokumentima, čak 17 slučajeva trebalo biti prijavljeno policiji kao rasistički incidenti iz mržnje.

Chishty također tvrdi da još četiri slučaja zahtijevaju kriminalističku istragu kao zločini iz mržnje.

“Riješit ćemo se Židova koji su rak za sve nas” i “Cionistički ekstremistički zastupnik koji mrzi civilizirane ljude dobit će dobre batine”, neke su od navodnih poruka u pregledanom dokumentu.

Zamjenik voditelja Laburističke stranke nije iznenađen

Za zamjenika voditelja Laburističke stranke, Toma Watsona, izvješće je “u potpunosti depresivno”, no također je rekao da nije iznenađen, ali da nije vidio detalje iz dokumenata. Za BBC radio rekao je da će se sad razbiti prošireni mit unutar Laburističke stranke kako su odlučni u iskorjenjivanju antisemitizma u stranci.

Watson je izrazio zadovoljstvo time što je policija došla do spornih dokumenata te da ga ozbiljno razmatraju. Rekao je također da ga ne čudi ako su neki unutar stranke radili stvari koje se može kategorizirati kao zločine iz mržnje.

Laburistička stranka nije pod istragom

Policija još uvijek nije kontaktirala Laburističku stranku koja je spremna na suradnju u istrazi. Prema riječima načelnice policije Dick, Laburistička stranka nije pod istragom.

“Nećemo istraživati Laburističku stranku. Uvijek želimo da su institucije, političke stranke i slično sposobne same sebe regulirati”, rekla je za radio BBC, nadodavši da ipak imaju dužnost istražiti navode ako im netko preda slične dokumente za koje vjeruju da sadrže slučajeve zločina.

Dick je potvrdila da se dokumenti analiziraju te da istražuju neke slučjeve u dokaznim materijalim za koje se doista čini da bi mogli biti zločini iz mržnje.

Povratak na Net.hr