SRPSKI MEDIJI PIŠU

OTKRIVENA PRLJAVA TAJNA: Nad zatvorenicima na Golom otoku vršili su se tortura i eksperimenti

Pisac i akademik Dragoslav Mihailović došao je do velikog otkrića tajne iz Jugoslavije o mučenju zatvorenika na Golom otoku.

Torturu nad zatvorenicima provodili su znanstvenici i liječnici. Mihailović je sve objavio u prepisci jednog pisma, koju je spremio za uvod svoje knjige ‘Zlotvori’.

Priča počinje ulaskom jednog krupnog čovjeka u prostoriju. Nepoznat čovjek govori o svom prijatelju, profesoru književnosti, koji živi i radi na Novom Zelandu, a koji je Mihailoviću poslao elektronsko pismo s adresom na koju je moguće poslati odgovor.

Nepoznat čovjek Mihailoviću je predao kovertu s pismom i adresom, pružio mu ruku i otišao.

‘Mislio sam da je to obično književno pismo, kakva ponekad dobijam. Ali već od prvih rečenica video sam da je ovo, u socijalnom smislu, nešto mnogo krupnije nego razmišljanje o nekom literarnom pitanju. Što sam dalje čitao, uzbuđenje me je sve više hvatalo. Maltene, ruke su mi od uzbuđenja počele da se tresu. Pismo je govorilo o nečemu za čim sam tragao dvadeset godina. Doktor Nikola Nikolić iz Zagreba još davno mi je govorio: Tu nauka, Dragoslave, ima uprljane ruke…’, ispričao je Mihailović za srpski Nedeljnik.

Povratak na Net.hr