MISTERIOZNI KONVOJ

OTKRIVENA PRLJAVA TAJNA IZ SRCA KALIFATA: ‘Ovako smo stotinama militanata ISIS-a omogućili da izbjegnu ruku pravde’

Stotinama boraca Islamske države dopušteno je da pobjegnu iz Rake. Njihov bijeg navodno su ugovorili lokalni moćnici sa samo jednim ciljem – poštedom života kurdskih i arapskih boraca koji su bili u rukama džihadista.

Vozač kamiona Abu Favzi mislio je kako će to biti uobičajeni posao. On upravlja vozilom s 18 kotača preko jednog od najopasnijih teritorija u sjevernoj Siriji.

Tajanstveni konvoj

No ovaj put teret su mu bili ljudi. Sirijske demokratske snage (SDF), savez kurdskih i arapskih boraca koje podržava zapad, tražile su od njega da vodi konvoj koji će prevesti stotine obitelji koje su izgubile domove u borbama iz grada Tabka na Eufratu do logora dalje na sjeveru, piše BBC.

Posao će trajati najviše šest sati, rekli su mu. Ali kada su on i njegovi kolege vozači okupili konvoj u ranim satima 12. listopada, shvatili su da su im lagali.

Zapravo im je trebalo tri dana teške vožnje, a prevozili su stotine militanata ISIS-a, njihove obitelji i tone oružja i streljiva.

Abu Favziju i desecima drugih vozača obećane su tisuće dolara da obave ovaj posao, ali pod uvjetom da ostane tajan.

Dogovor je bio da se borci ISIS-a puste da pobjegnu iz Rake, de facto glavnoga grada samoproglašenog kalifata. Navodno su ga ugovorili lokalni šefovi.

I s teroristima se dogovara

Do dogovora je došlo nakon četiri mjeseca teških borbi nakon kojih je grad ostao potpuno opustošen i gotovo bez stanovnika. Cilj je bio da se prekine s daljnjim gubicima života. Bit će pošteđeni životi boraca ISIS-a i njihovih obitelji, ali i životi kurdskih i arapskih boraca.

Borbe u Siriji izrazito su teškeFoto: AFP

S obzirom na to da je dogovor omogućio stotinama boraca ISIS-a da pobjegnu iz grada, niti koalicija pod vodstvom SAD-a i Britanaca, kao ni SDF, nisu odmah željeli priznati svoje sudjelovanje u njemu.

Je li ovaj dogovor, koji je postao prljava tajna Rake, rezultirao prijetnjom po vanjski svijet, jer je omogućio militantima da odu u druge dijelove Sirije, pa i mnogo dalje?

Nova baza – Idlib

Mnogi ISIS-ovi borci iz Rake pronašli su, zajedno sa svojim obiteljima, utočište u Idlibu. Zajedno s njima su i borci podrijetlom iz europskih zemalja i središnje Azije. Cijena je bila od 4000 dolara (26.000 kuna) za jednog borca pa do 20.000 dolara (130.000 kuna) za veću obitelj.

Broj onih koji su otišli znatno je veći nego što to lokalni seoski starješine priznaju. U početku je koalicija čak odbijala priznati da je ikakav dogovor i postojao. SDF pod kurdskim vodstvom čak i dalje nastavlja tvrditi kako nikakav dogovor nije niti postojao.

No unatoč poricanjima koalicije, očevici govore o desecima stranih boraca koji su napustili Raku bez borbe.

Minimaliziranje žrtava

Povod dogovoru s ISIS-om je održavanje dobrih odnosa između Kurda koji su vodili borbu i arapskih zajednica koje ih okružuju.

Drugi je razlog minimaliziranje žrtava. ISIS je bio dobro ukopan u gradskoj bolnici i na stadionu. Svaki pokušaj izbacivanja tih snaga rezultirao bi krvavim i dugotrajnim borbama prsa o prsa.

Rat protiv ISIS-a imao je dva cilja – uništiti takozvani kalifat tako da mu se oduzme teritorij te spriječiti terorističke napade u svijetu izvan Sirije i Iraka.

Raka je bila glavni grad ISIL-a, ali je istodobno bila i njihov kavez, u kojem su militanti bili zatočeni.

Dogovor da se spasi Raka možda je bio hvalevrijedan u pogledu trenutačnih žrtava, ali je isto tako značio da su se brojni iskusni militanti raširili po Siriji i dalje po svijetu, a dobar dio njih još nije spreman prestati s borbom.

Nakon izlaza iz opsade, novi borbeni zadaci

Raka je gotovo u potpunosti uništena u teškim uličnim borbamaFoto: afp

MASOVNI EGZODUS IZ IRAKA I SIRIJE: Evo gdje vođe IS pomalo zauzimaju svoje pozicije

Abu Basir al-Faransi, mladi Francuz, napustio je Raku prije nego što je situacija postala stvarno gadna. Sada je u Idlibu, gdje želi i ostati.

Borbe u Raki su i u njegovo vrijeme bile intenzivne.

“Bili smo borci s prve linije, gotovo se konstantno borili (protiv Kurda), teško živjeli. Nismo znali da će Raka završiti pod opsadom.”

Nakon što je ostao bez iluzija, umoran od stalnih borbi i strahujući za vlastiti život, Abu Basir odlučio je otići u sigurniji Idlib, gdje sada živi.

On je bio dio gotovo isključivo francuske grupe unutar ISIS-a, a prije nego što je otišao neki od njegovih prijatelja dobili su nove zadatke.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr