LAŽNA VIJEST

NAJVEĆA PUTINOVA TAJNA? ‘Objavljena je riznica podataka o njegovoj imovini, napokon se zna koliko je bogat!’

Novinar New York Timesa Thomas L. Friedman objavio je izmišljenu priču o Putinu i postavio zanimljivu tezu…

Nepoznata skupina hakera koji sebe nazivaju Hakeri za slobodnu Rusiju prije nekoliko je dana objavila nevjerojatno bogatu riznicu financijskih dokumenata u kojima se spominje imovina ruskog predsjednika Vladimira Putina koju vješto skriva dugi iz godina.

Prema tim dokumentima, predsjednik Putin posjeduje nekretnine u vrijednosti od oko 30 milijardi dolara. Tu su stambeni objekti, hoteli i tvornice diljem Rusije, ali i Europe, svi prerušeni u organizacije, tvrtke ili računovodstvene servise.

U dokumentima koji su objavljeni, zabilježeni su i obrisani tragovi financijskih transakcija kao i e-mailovi koje je Kremlj razmijenio s brojnim ruskim ‘prijateljima’ ali i s bankama u Švicarskoj.

‘Putinovi dokumenti’

‘Ovo je najveći napad na privatnost ruskog predsjednika Vladimira Putina, a u tijeku je kampanja ukidanja Twittera u Rusiji, kojim se dokumenti šire’, piše Friedman.

Na novinskoj konferenciji u Washingtonu, ravnatelj CIA-e, John Brennan, na pitanje je li američka obavještajna služba imala prste u objavi ‘Putinovih dokumenata’, s blagim je smiješkom odgovorio: ‘Vlada SAD-a se nikada ne bi miješala u rusku politiku, baš kao što se predsjednik Putin nikada ne bi miješao u američke izbore. To nikako ne bi bilo dobro’, kazao je Brennan koji je, napustivši govornicu, prasnuo u smijeh.

Lažna vijest

Novinar New York Timesa u sredini teksta ipak otkriva kako je riječ o izmišljotini, no navodi da bi sad bilo pravo vrijeme za ovako veliku priču, da Amerika konačno reagira i spriječi sve sukobe koje Rusija planira.

‘Putin je u ratu s nama, ali mi nismo u ratu s njim. I SAD i Njemačka očajnički pokušavaju održati pristojan odnos s Rusijom’, napisao je prije nekoliko dana urednik Die Zeita, Joseff Joffe.

‘Na cijelu situaciju koja je nastala, ne možemo tek okrenuti drugi obraz i nastaviti se ponašati kao da se ništa nije dogodilo. Putinovo ponašanje u Siriji i Ukrajini ušlo je u područje ratnih zločina, a njegovi cybernapadi na američki politički sustav potkopavaju legitimitet naših izbora’, piše novinar New York Timesa.

Ovakvi postupci, zaključuje novinar, predstavljaju prijetnju za dva stupa globalne demokracije i otvorenog tržišta, kako za Ameriku tako i za Europsku uniju. Više od bilo kakvih prijetnji koje dolaze od ISIS-a ili Al-Qaide.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr