JEZIVO

OTKRIVENA MRAČNA TAJNA BRITANSKOG KRALJEVSTVA: Kosti stare 300 godina otkrile ljubavne intrige i brutalnu osvetu

Građevinari su otkrili ljudske ostatke tijekom renovacije dvorca Leine u Hannoveru koji je bio sjedište hanoverskih kraljeva te dom vojvode Dukea Georgea Ludwiga od Brunswick-Luneburga, kasnije kralja Georgea I. te njegove supruge Sophije Dorotheje.

U laboratoriju koji se nalazi u blizini tog grada znanstvenici trenutačno proučavaju kosti stare 3oo-injak godina ne bi li uz njihovu pomoć riješili misterij nestanka osobe prije 322 godine.

Ovaj je slučaj zanimljiv jer nije riječ o bilo kojoj nestaloj osobi, nego o osobi povezanoj s britanskim kraljevskim dvorom. U središtu pozornosti je engleski kralj George I. koji je zatočio svoju suprugu u toranj na 30 godina, dok je njezin ljubavnik netragom nestao, piše MSN News.

Dogovoren i nesretan brak

Sophia Dorothea za svojeg se rođaka i budućeg kralja udala sa samo 16 godina. Brak je bio dogovoren i, logično, vrlo nesretan. George je zakonitu ženu ignorirao kako bi vrijeme provodio s ljubavnicama, što je Sophiju nagnalo da pronađe utjehu izvan braka. Pronašla ju je u grofu Philippu Christophu von Konigsmarcku.

Veza je potrajala dvije godine, a par se dopisivao u šifriranoj prepisci. Njihova pisma, stara tristo godina, i dalje postoje.

U ljeto 1694. Sophia i Philipp dogovorili su se da će zajedno pobjeći, ali njihova je tajna otkrivena i nakon posljednjeg kasnonoćnog sastanka, grof Philipp je nestao.

Ubijen zbog ljubavi

Glasine su navodile kako je ubijen po naredbi Georgea te da je njegovo tijelo bačeno u rijeku ili zakopano u dvorske zidine. Ne zna se što se točno dogodilo, jer njegovo tijelo nikada nije pronađeno.

George se, nakon što je doznao za aferu, razveo od Sophije te je zaključao u dvorac Ahlden do kraja života. Zaključana je s 28, a u kuli je provela 30 godina, daleko od svoje djece.

George je 1714. postao engleski kralj George I. Podanici ga nisu posebno dobro primili jer su ga smatrali njemačkim otimačem krune.

Okrutan i hladan vladar

‘George nije bio osoba koju su posebno voljeli. Bio je hladan, često i okrutan. Zasigurno je postojalo mnogo glasina da je on odgovoran za nestanak, a vrlo je vjerojatno da je tako i bilo’, rekla je profesorica Kate Williams.

Znanstvenici sada istražuju bi li pronađene kosti mogle dati neke odgovore na pitanje o dokazu za navode o zločinu kralja Georgea I.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr