MONSTRUOZNI NAPAD

OSUDILI AUSTRALSKOG HRVATA; Brutalno pretukao trudnu muslimanku u kafiću: ‘Da nitko nije intervenirao, mogao me ubiti’

Stipe Lozina je dobio tri godine zatvora uz pravo na uvjetni otpust 2022., zbog napada na 32-godišnjakinju u kafiću u Sydneyju koja je u tom trenutku bila u 38. tjednu trudnoće

Australca hrvatskih korijena, 44-godišnjeg Stipu Lozinu, tamošnji je sud osudio na tri godine zatvora zbog brutalnog premlaćivanja 32-godišnje trudnice Rane Elasmar, javlja BBC. Lozina je nesretnu ženu, koja je u tom trenutku bila u 38. tjednu trudnoće, napao u studenom prošle godine u jednom kafiću u Sydneyju.

Prišao je stolu za kojim je Elasmar sjedila zajedno s prijateljicama te ih zatražio novac. Kad su ga odbile, napao ih je uz povike da su “oni muslimani uništili njegovu majku”. Udario je Elasmar šakom u glavu, nakon čega je ona pala na pod. Udario ju je još najmanje 14 puta te joj čak i stao na glavu. Na kraju su ga svladali drugi gosti kafića.

Traume ostale do danas

Žrtva je tijekom suđenja rekla da se Lozina na nju okomio jer je muslimanka. Dodala je da se bojala za život svog djeteta. “Da nitko nije intervenirao, mogao me ubiti. Okrenula sam svoj trbuh tako da ga ne može udariti. Željela sam zaštititi dijete”, rekla je žena koja je u napadu prošla s lakšim ozljedama i tri tjedna kasnije rodila.

Njeni odvjetnici su poručili da ona i danas osjeća traume zbog napada. Strah ju je ići u javne prostore, a problematično joj je bilo i objasniti napad svojoj djeci. “Islamofobija se mora okončati. Nasilje nad ženama mora se okončati”, rekla je Elasmar prošlog mjeseca.

Ima šizofreniju

Sudac Christopher Craigie je napad okarakterizirao kao “zloban i potpuno neprihvatljiv”, a za Lozinu je rekao da je tada bio “evidentno nestabilan”. Konstatirao je da mu je dijagnosticirana šizofrenija te da već neko vrijeme ima problema s psihičkim zdravljem, što je potkrijepio i njegovim nekoherentnim iskazima tijekom samostalnog branjenja na sudu.

“Napad je bio takav da je mogućnost ozljeđivanja žrtve i njezinog nerođenog djeteta bio iznimno visok”, rekao je sudac Craigie, obrazlažući presudu. Lozina će pravo na uvjetni otpust imati tek 2022.

Povratak na Net.hr