RATNI ZLOČINI

OSUĐENI BIVŠI PRIPADNICI HVO-a u BiH: Zlostavljali su zatvorenike i držali ih u nehumanim uvjetima samo zato što su muslimani

Pet bivših zapovjednika i stražara HVO-a u Ljubuškom osuđeni su zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima

Državni Sud Bosne i Hercegovine sud proglasio je danas krivima i osudio na zatvorske kazne pet bivših zapovjednika i stražara u nekadašnjem Vojno-istražnom zatvoru pod nadzorom Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Ljubuškom dok je dvojicu oslobodio krivnje za ratne zločine počinjene nad zarobljenim Bošnjacima.

Bivši zapovjednici zatvora Ivan Kraljević i Mate Jelčić nepravomoćno su osuđeni na dvije, odnosno godinu i pol dana zatvora, dok je treći zapovjednik Slavko Skender presudom sudskog vijeća oslobođen optužbi.

Stražar Stojan Odak osuđen je na sedam godina zatvora, dok su njegove kolege Vice Bebek i Vinko Radišić dobili po godinu dana zatvora, a nekadašnji stražar Dragan Miloš oslobođen je optužbi.

Zatočene Bošnjake držali u nehumanim uvjetima

Prema navodima prvostupanjske presude, optuženi su zatočene Bošnjake u Vojno-istražnom zatvoru u Ljubuškom držali u nehumanim uvjetima, dopuštali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove. Sutkinja Jasmina Kosović ocijenila je kako su u pritvor dovođene, prisilno zatvarane i zlostavljane osobe samo zato što su druge vjeroispovijesti.

U ovome predmetu je optužen i bivši stražar Nedeljko Matić, ali je postupak protiv njega odvojen jer je u bijegu i za njim je raspisana tjeralica.

Tužiteljstvo i obrana imaju mogućnost uložiti prigovor na prvostupanjsku presudu.

Povratak na Net.hr