BEZ MOGUĆNOSTI ŽALBE

OSUĐEN UBOJICA SLOVAČKOG NOVINARA: Dobio 25 godina zatvora nakon brutalne likvidacije Kuciaka i njegove zaručnice

Tamošnji su suci u travnju osudili Marčeka na 23 godine jer su mu u olakotne okolnosti pripisali činjenicu da je priznao i dao istražiteljima dragocjene podatke o onima za koje se pretpostavlja da su naručili ubojstvo

Slovački Vrhovni sud osudio je u srijedu ubojicu slovačkog istraživačkog novinara Jana Kuciaka na 25 godina zatvora.

Ova presuda žalbenog suda protiv bivšeg vojnika Miroslava Marčeka konačna je i na nju se više ne može uložiti žalba, potvrdila je za dpa glasnogovornica suda Aleksandra Vazanova.

U siječnju 2020. priznao je da je u veljači 2018. ubio Kuciaka i njegovu zaručnicu Martinu Kušnirovu pucajući iz vatrenog oružja u glavu i prsa.

DVOSTRUKO UBOJSTVO KOJE JE UZDRMALO EU: Počinje suđenje koje će pratiti cijeli kontinent: Procurila šokantna komunikacija bande

Tom je presudom Vrhovni sud ispravio blažu kaznu specijalnog kaznenog suda u Pezinoku kod Bratislave.

Tamošnji su suci u travnju osudili Marčeka na 23 godine jer su mu u olakotne okolnosti pripisali činjenicu da je priznao i dao istražiteljima dragocjene podatke o onima za koje se pretpostavlja da su naručili ubojstvo.

Međutim, javni tužitelj inzistirao je na maksimalnoj kazni zbog težine kaznenog djela.

Dokazao nezakonite radnje

Istraživački novinar Kuciak objavio je više od desetak članaka o poduzetniku Marianu Kočneru. U članku objavljenom neposredno prije ubojstva Kuciak je optužio Kočnera da je umiješan u shemu varanja na porezima, a uspio je dokazati da je Kočner na nezakonit način zaradio milijune eura.

Kuciak je postao poznat po otkrićima o utaji poreza i mnogobrojnim prijevarama poslovnih ljudi povezanih s vladajućom strankom zemlje Smer.

SLOVAČKI SUD OSLOBODIO MULTIMILIJUNAŠA OPTUŽBI ZA UBOJSTVO NOVINARA: ‘Nismo pronašli dokaze da je on naručio smaknuće’

Također je pisao o povezanosti slovačkih državljana s talijanskom mafijaškom organizacijom “Ndrangheta”.

Izvješće objavljeno nakon njegove smrti o mogućim vezama između talijanskih mafijaških klanova i slovačkih državnih službenika pokrenulo je masovne prosvjede protiv korupcije i dovelo do ostavke tadašnje vlade.

Marjan Kočner više je puta opovrgnuo da je naredio i platio Kuciakovo ubojstvo.

Milijunaš Kočner, optužen da je naredio ubojstvo koje je potreslo Slovačku, u rujnu 2020. oslobođen je krivnje za taj zločin.

Povratak na Net.hr