Nikad više slobodan

OSUĐEN UBOJICA S PREMIJERE BATMANA: Dobio 12 doživotnih kazni i 3318 godina zatvora

Sudac okružnog suda u Coloradu osudio je masovnog ubojicu Jamesa Holmesa, koji je prije tri godine u gradiću Aurora u predgrađu Denvera pobio 12 i ranio 70 osoba na ponoćnoj premijeri filma Batman, na 12 doživotnih kazni i ukupno 3318 godina zatvora, prenosi u srijedu Reuters.

Sudac Carlos Samour je izričući presudu kazao da zlo i duševne bolesti ne isključuju jedno drugo. Prema njegovim riječima, od kakve god bolesti da je bolovao, brojni dokazi su pokazali da je značajni dio njegove osobnosti bio vođen “bjesom, mržnjom, osvetom i drugim zlima”.

Ne zaslužuje sućut

“Nakana je suda da okrivljenik više nikada ne kroči u slobodno društvo (…) Ako je ikada postojao slučaj koji je nalagao maksimalnu kaznu, onda je to ovaj. Okrivljenik ne zaslužuje nikakvu sućut”, rekao je sudac.

Preživjeli i obitelji žrtava pljeskom su pozdravili presudu. Nakon tromjesečnog suđenja na kojem su stotine svjedoka davale iskaze i iznesene su tisuće dokaza o pucnjavi u kinu porota je u srpnju nakon dan i pol vijećanja proglasila Holmesa krivim po svih 165 točaka optužnice. Dvanaest porotnika odbacilo je tvrdnje obrane da je Holmes bio neuračunjiv.

Dvadesetsedmogodišnji Holmes je 20. srpnja 2012. ubacio u kino suzavac i potom počeo pucati po posjetiteljima, mahom mladima, poluatuomatskim oružjem, sačmaricom i pištoljima a na glavi je imao slušalice i slušao je tehnoglazbu kako ne bi čuo krike žrtava. Na glavi je imao i kacigu, gas masku te je stavio neprobojni prsluk.

Povratak na Net.hr