SLJEDEĆI TJEDNI SU KRITIČNI

OSMA ŽRTVA COVIDA-19 U SRBIJI, POTVRĐEN 71 NOVI SLUČAJ: Jedna osoba zbog kršenja samoizolacije dobila tri godine zatvora

‘Očekujemo da će sljedeća dva tjedna biti kritična, pred nama su dva-tri tjedna možda najteža dosad’

U Srbiji je preminula osma žrtva zaraze koronavirusom, a potvrđen je još 71 novi slučaj te je ukupno 528 oboljelih, izvijestio je u petak Krizni stožer srbijanske vlade, a  izrečena je i prva trogodišnja zatvorska kazna za kršenje samoizolacije.

Muškarac (62) iz Šapca je umro u bolnici u tom gradu, na infektivnom odjelu i on je osmi preminuli pacijent od covida-19 u Srbiji.

U posljednja 24 sata hospitalizirano je 48 novih pacijenata, dok ih je 45 na respiratorima u nekoliko kliničkih centara u Srbiji.

Najveće žarište je Beograd

Od službene pojave epidemije testirano je ukupno 1.715 osoba, a postotak smrtnosti je 1,52%, dok su 42 liječena pacijenta u dva uzastopna testiranja imala negativne rezultate i svi su otpušteni iz bolnica na kućni oporavak.

Najveće žarište zaraze i dalje je Beograd sa 219 slučajeva, a krizni stožer danas će razmatrati mogućnost preventivnog zatvaranja pojedinih gradova i gradskih cjelina kako bi se spriječilo ili usporilo širenje virusa.

Epidemiolog dr. Predrag Kon ustvrdio je da se situacija u Srbiji može ocijeniti kao “prilično zadovoljavajuća u općem nezadovoljavajućem stanju” i u usporedbi s drugim zemljama u kojima su žarišta koronavirusa.

Epidemiolozi ističu: Kritična iduća dva-tri tjedna

“Očekujemo da će sljedeća dva tjedna biti kritična, pred nama su dva-tri tjedna možda najteža dosad”, ocijenio je dr Kon, a on i njegova kolegica dr Darja Kisić Tepavčević ponovili su poruku građanima da je u predstojećim danima “neophodna željezna disciplina”.

Vide se jasno učinci provedenih mjera i može se reći da smo uradili dobar posao, barem usporedno analizirajući krivulje zaraze u zemljama gdje su stvorena žarišta COVID-a 19, premda se situacije mijenja iz sata u sat i može se oteti kontroli, ocijenili su srbijanski stručnjaci.

“Ulazimo u kritičan četvrti tjedan, kada se očekuje veliki porast broja oboljelih i vrijeme je da pokažemo odlučnost i odgovornost u cijeloj zemlji”, istaknuli su liječnici.

Srbija se spremila za najgori scenarij, ali se nadamo da nam ti kapaciteti neće biti potrebni, rekla je dr Kisić Tepavčević, komentirajući pripremu privremene bolnice s oko 3.000 ležajeva u dvoranama Beogradskog sajma.

Trogodišnja zatvorska kazna za kršenje samoizolacije

Pozive liječnika prate i pozivi policije da osobe kojima je izrečena mjera izolacije poštuju naloge zdravstvenih vlasti, a u Srbiji je danas zabilježen i prvi slučaj izricanja presude za nepoštivanje tih mjera.

Prva presuda zbog kršenja samoizolacije

Osnovni sud u Dimitrovgradu donio je danas prvu presudu zbog kršenja samoizolacije, osudu od tri godine zatvora, a presuda je u okolnostima izvanrednog stanja, izečena posredstvom Skypa.

Nišlija S.Z.(1982) osuđen je na maksimalnu zaprijećenu kaznu  za djelo “nepostupanje po zdravstvenim propisima u vrijeme epidemije”.

To je ujedno bilo i prvo suđenje za kršenje mjere samoizolacije, a održano je posredstvom videoveze između suda i pritvorske jedinice u Pirotu.

Vlasti u Srbiji najavile su da će najstrože kažnjavati osobe koje prekrše rješenja o izolaciji, a u slučaju da prenesu zarazu i da oboljela osoba premine kazna je do 12 godina zatvora.

Povratak na Net.hr