SUZE RADOSNICE

OSLOBOĐENO VIŠE OD 300 DJEČAKA KOJI SU OTETI U NIGERIJI: Umorni su, ali nasmiješeni vraćeni svojim obiteljima

“Jako smo zahvalni. Jako smo zahvalni. Jako smo zahvalni”, ponavljao je čovjek koji je rekao da je otac dvojice dječaka

Učenici spašeni od otmičara na sjeverozapadu Nigerije stigli su kući u petak, a mnogi od njih bili su bosi i umotani u prekrivače. Guverner savezne države Kacina u četvrtak je objavio da je više od 300 dječaka školskog uzrasta koji su oteti na sjeveru Nigerije spašeno i predano vladinim sigurnosnim agentima.

Televizijske snimke pokazale su dječake u prašnjavoj odjeći, koji izgledaju umorno, ali inače dobro, kako izlaze iz autobusa u gradu Kacini i pješače do vladine zgrade. Jedan od njih, s mrljama osušenog blata na licu, rekao je za Channels TV da su ih otmičari hranili kruhom i maniokom.

“Bilo je hladno”, rekao je novinaru. Upitan kako se osjećao kad je autobus stigao u Kacinu, rekao je uz osmijeh: “Zaista sam bio sretan”.

FRANCUSKI ZNANSTVENIK BEZ OPTIMIZMA: Nema povratka u normalu do jeseni 2021.?

Otac dvojice dječaka: “Jako smo zahvalni”

“Jako smo zahvalni. Jako smo zahvalni. Jako smo zahvalni”, ponavljao je čovjek koji je rekao da je otac dvojice dječaka za televizijsku postaju Arise.

Tjedan dana ranije, naoružani ljudi na motorima upali su u srednju školu za dječake u obližnjem gradu Kankari i stotine učenika odveli u veliku šumu Rugu. Vlasti su priopćile da su ih sigurnosne službe spasile u četvrtak, iako se još ne zna jesu li se svi vratili.

Najnovija otmica u toj nesigurnoj zemlji potaknula je sjećanja na otmicu 270 djevojčica u gradu Čiboku na sjeveroistoku zemlje, koju je izvela islamistička militantna skupina Boko Haram 2014.

PODIGNUTA OPTUŽNICA U BiH: Devet bosanskih Srba optuženo za ubojstvo 45 Bošnjaka

Šest godina kasnije pronađeno je, ili oslobođeno, samo oko polovica djevojčica. Druge su vjenčali s borcima, a za neke djevojčice pretpostavlja se da su mrtve. Nekoliko sati prije najave spašavanja dječaka, internetom je počeo kružiti video zapis koji navodno prikazuje militante Boko Harama s nekim dječacima. Reuters nije uspio provjeriti autentičnost snimke niti tko ju je objavio.

Suze radosnice, molitve zahvale

U petak su dječaci u redu izašli iz autobusa, praćeni vojnicima i naoružanim policajcima, te su odvedeni u vladinu zgradu kako bi se sastali s guvernerom. Zatim su vraćeni i odvedeni na liječničke preglede, rekli su dužnosnici. Skupina njihovih roditelja čekala ih je u drugom dijelu grada.

“Nisam mogla vjerovati onome što sam čula, dok me susjedi nisu obavijestili da je to istina”, rekla je ranije u telefonskom intervjuu Hafsat Funtua, majka 16-godišnjeg Hamze Nazirua.

CRNOGORSKA POLICIJA PRESRELA JEDRILICU S 50 MIGRANATA: ‘Nakon duge potjere, uspjeli smo ih zaustaviti’

Pritisak na vladu pojačan

Opisujući trenutak kad je čula vijest, rekla je da radosna istrčala iz svog doma “ne znajući kamo ići” pa se vratila kući i molila. Prošlotjedna masovna otmica pojačala je pritisak na vladu da se obračuna s militantima na sjeveru zemlje.

Neuspjeh je to pogotovo za predsjednika Muhamada Buharija, koji i sam dolazi iz države Kacina, i koji je više puta rekao da je Boko Haram “tehnički poražen”. Buhari je rekao da je čestitao guverneru države i vojsci, u kratkom isječku iz intervjua objavljenog na njegovu Twitteru ranije u petak.

PUTINOVA MARATONSKA KONFERENCIJA: Govorio o Bidenu, ruskim hakerima, cjepivu, ali i Navaljnom: ‘On nije dovoljno važna meta’

Povratak na Net.hr