SUMMIT U BRXELLESU

OREŠKOVIĆ U BRUXELLESU: Juncker protiv zatvaranja granica EU

Hrvatski premijer Tihomir Orešković odvojeno se u četvrtak ujutro sastao s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Ovo je prvi posjet Bruxellesu novog hrvatskog premijera i riječ je o susretima upoznavanja. Premijer Orešković će u četvratk i petak sudjelovati prvi put na summitu čelnika zemalja članica EU-a. Popodne prije početka summita, imat će i bilateralni sastanak s britanskim premijerom Davidom Cameronom, budući da je britansko pitanje najvažnija tema ovog summita.

Susret čelnika zemalja s balkanske rute

Premijer Orešković u srijedu navečer sudjelovao je na radnoj večeri na kojoj se razgovaralo o zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti koju je organizirao predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Na sastanku su sudjelovali i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, slovenski premijer Miro Cerar, predsjednici Srbije i Makedonije Tomislav Nikolić i Gjorge Ivanov, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politikiu Federica Mogherini i povjerenik za proširenje i susjedstvo Johannes Hahn te nizozemski ministar vanjskih poslova Bert Koenders.

Na upit novinara hoće li se zatvoriti schengenske granice, predsjednik Komisije Juncker je pozirajući foto-reporterima s premijerom Oreškovićem kratko odgovorio da je on “protiv zatvaranja granice”.

‘SITUACIJA JE ALARMANTNA’: Srpski predsjednik i Orešković odradili prvi susret

Kritike Austriji zbog odluke da smanji ulazak migranata

Prema slovenskim izvorima, na radnoj večeri u srijedu vrlo se kritično govorilo o odluci Austrije da pojača kontrolu na svojim granicama i smanji broj ulazak u zemlju. Hrvatska, Slovenija, Srbija i Makedonija sebe smatraju samo tranzitnim zemljama za prolaz migranata i ne žele postati sabirni centri te će stoga reagirati na odluke susjeda.

Dogovorili su se da će se međusobno koordinirati u slučaju promjene u pogledu propuštanja migranata preko granica.

ŠEFOVI BALKANSKIH POLICIJA U ZAGREBU: ‘Dogovorili smo novi način prijevoza izbjeglica’

Sućut turskome premijeru

Premijer Tihomir Orešković uputio je sućut turskome kolegi Ahmetu Davutogluu zbog “bezumnog” terorističkog napada u Ankari u kojem je ubijeno 28 osoba, priopćeno je u četvrtak iz premijerova ureda.

“S velikom sam tugom primio vijest o terorističkom napadu u Ankari. Takav bezumni čin nasilja nema opravdanja i hrvatska vlada najoštrije osuđuje ovaj strašan napad”, navodi se u tekstu.

Premijer Orešković u ime vlade i svoje osobno izražava “najdublju sućut” turskome kolegi, “obiteljima poginulih i svim građanima, a ozlijeđenima želi brz i uspješan oporavak“, stoji u priopćenju.

U atentatu autobombom u srijedu navečer na vojni konvoj u središtu Ankare ubijeno je najmanje 28 osoba, a ranjena je 61. Turske vlasti odgovornost za napad pripisuju sriijskoj kurdskoj pobunjeničkoj skupini. (H)

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr