POPUT KOLINDE

ORBAN KRITIZIRA ANGELU MERKEL: Odbacujem njezin ‘moralni imperijalizam’

Uoči današnjeg summita lidera Europske unije u Bruxellesu, mađarski premijer Viktor Orban odbacio je, kako je rekao, “moralni imperijalizam” njemačke kancelarke Angele Merkel u rješavanju izbjegličke krize u Evropi.

Upitan što očekuje od njemačke kancelarke dok se Europa bori s golemim valom tražitelja azila, Orban je odgovorio: “Imam dugačku listu”, prenio je AFP.

Moralni imperijalizam i(li) demokratsko pravo

“Najvažnija stvar je da ne smije biti moralnog imperijalizma. Ne dovodim u pitanje pravo Njemačke da si odredi moralne standarde i odluči primiti sve (migrante) ili ne primiti nikoga. To je njemačka odluka, ali ona mora vrijediti samo za Njemačku, to je ono što tražim”, rekao je Orban.

Dodao je da ne mogu “svi vidjeti svijet njemačkim očima” i da njegova država ima “demokratsko pravo” na drugačiji pristup.

Mađarski premijer se snažno protivio kvotama za preraspodjelu izbjeglica unutar EU-a, ali je u srijedu rekao da će kvote za razmještanje izbjeglica širom svijeta biti među šest prijedloga koje će predstaviti svojim kolegama iz EU-a na sastanku u Briselu, prenosi Al Jazeera.

DRAMATIČNE BROJKE: Mađarska do kraja godine očekuje pola milijuna izbjeglica

Orban želi globalno rješenje za ‘migraciju ljudi’

“Trebamo uključiti cijeli svijet u rješavanje ove izbjegličke krize, ili, kako je mi Mađari zovemo, migracije ljudi”, rekao je.

Ponovio je i prijedlog članicama EU da pomognu Grčkoj u zaštiti svojih granica kako bi se spriječio priljev izbjeglica na kontinent. Orban drži da bi članice EU trebale dobrovoljno poslati vojnike u takvu misiju.

ORBAN: “Nemamo namjeru pucati na migrante, svi koji pokušaju prijeći ogradu bit će uhićeni”

Povratak na Net.hr