TUŽITELJSTVO BIH

OPTUŽNICA PROTIV RATNOG ČASNIKA BOSANSKIH SRBA: Terete ga za teške zločine počinjene tijekom genocida u Srebrenici

Optužen je na temelju dokaza i brojnih svjedoka koji su o ratnim zločinima iskaz dali pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine danas je podignulo optužnicu za ratne zločine protiv ratnog zapovjednika u vojsci bosanskih Srba Zorana Malinića kojega tereti za teške ratne zločine uključujući sudjelovanje u genocidu počinjenom nad Bošnjacima Srebrenice.

Malinić (59), je optužen na temelju dokaza i brojnih svjedoka koji su o ratnim zločinima iskaz dali pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u postupcima vođenima protiv drugih visokih vojnih i policijskih dužnosnika bosanskih Srba.

Tužiteljstvo BiH tereti Malinića kao tadašnjeg zapovjednika bataljuna vojne policije koji je djelovao pri glavnom stožeru vojske bosanskih Srba. U optužnici se navodi da je on “svjesno pružio pomoć sudionicima udruženog zločinačkog pothvata u nakani počinjenja genocida” u srpnju 1995. godine kada su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba napali Srebrenicu kao zonu pod zaštitom Ujedinjenih naroda.

‘SREBRENIČKI KRVNIK’ JOŠ ČEKA KONAČNU PRESUDU; Rođaci njegovih žrtava strahuju: ‘Umrijet će prije nego što se suoči s pravdom’

Pomaganje u genocidu

Malinić, koji ima državljanstvo Srbije i prebivalište u Beogradu, optužen je da je planirao, nadzirao i koordinirao djelovanje vojnih policajaca u Novoj Kasabi i okolici gdje su nakon pada Srebrenice dovođeni zarobljeni civili bošnjake nacionalnosti.

Vojni policajci kojima je zapovjedao Malinić ubili su najmanje 12 zarobljenih civila među kojima je bilo i ranjenih osoba te žena. Ti su vojni policajci sudjelovali i u zarobljavanju najmanje stotinu civila koje su odveli u mjesta Kravica te Bratunac te pogubili.

Malinić je optužen za kazneno djelo pomaganja u genocidu. Tužiteljstvo BiH njegovu će krivnju dokazivati pozivanjem 130 svjedoka, izjavama šest svjedoka koji su do sada preminuli, a ranije su svjedočili pred Haaškim tribunalom kao i prilaganjem 285 materijalnih dokaza.

POČEO ŽALBENI POSTUPAK U SLUČAJU ‘MESARA IZ BOSNE’: Mladić bi u srijedu trebao govoriti pred sudom u Den Haagu

Povratak na Net.hr