'DOBAR POSAO'

OPTIMIZAM U BEOGRADU: Do Nove godine otvaranje novih poglavlja s EU

Poslije pozitivnog izvješća Europske komisije o napretku Srbije u procesu eurointegracija i postignutog sporazuma s Prištinom o telekomunikacijama, u Beogradu raste optimizam da bi nova pregovaračka poglavlja s EU mogla biti otvorena do kraja godine.

Srbija bi do Nove godine mogla otvoriti nova pregovaračka poglavlja s Europskom unijom, izjavila je šefica srbijanskog pregovaračkog tima s EU Tanja Miščević, naglasivši da svoj optimizam temelji na pozitivnim ocjenama u prošlotjednom izvješću Europske komisije o napretku u procesu eurointegracija.

HRVATSKA BLOKIRALA PREGOVORE SRBIJE S EU: Iz Beograda poručuju da blokade nema

‘Srbija napravila jako dobar i velik posao u dijalogu s Prištinom’

“Nakon objavljivanja izvješća Europske komisije rekla sam da je mogućnost otvaranja poglavlja do kraja godine uvećana činjenicom da je u tom izvješću upravo ocijenjeno da je Srbija uradila jako dobar i velik posao, prije svega u u dijalogu s Prištinom”, ocijenila je Miščević za Televiziju Pink nakon što je u Bruxellesu priopćeno da su Beograd i Priština postigli sporazum o telekomunikacijama.

Europski parlament

Miščević je ocijenila kako do kraja godine postoji mogućnost otvaranja za pregovore poglavlja 25 i 26 o znanosti, istraživanjima, obrazovanju i kulturi te već ranije najavljeno otvaranje poglavlja pet o javnim nabavama, naglasivši da su ta tri poglavlja “potpuno spremna”.

Kosovo: ‘Nitko ne može učiniti ništa protiv naše volje’

Istodobno, direktor ureda za Kosovo srbijanske vlade Marko Đurić postizanje sporazuma s Prištinom o telekomunikacijama vidi kao “veoma važan dogovor koji će se pozitivno odraziti i u odnosima s Prištinom i s Europskom unijom”.

Đurić je za Radio-televiziju Srbije rekao da je sporazumom “službeno i trajno sačuvana kompletna imovina Telekoma Srbije” na Kosovu.

“Mi sasvim sigurno naše resurse i infrastrukturu Telekoma Srbije, naše bazne postaje, čvrsto zadržavamo i trajno štitimo. Nitko ne može da uradi bilo šta protiv naše volje”, rekao je Đurić.

Točka prijepora je, osim nastojanja Prištine da preuzme imovinu Telekoma Srbija i srbijanskog teleoperatera mobilne telefonije MTS na teritoriju Kosova, bilo i protivljenje Srbije da Kosovo dobije međunarodni pozivni kod, čime bi se razgovori s teritorija Srbije tarifirali kao međunarodni. Po postignutom sporazumu, kako je objasnio Đurić,  građani Srbije “mogu normalno pozivati i Prištinu i Kosovsku Mitrovicu bez ikakvog pozivnog broja i tarifiranja”.

KAOS NA KOSOVU: Albanci blokirali ulazak Srbima u selo, sukobili se sa specijalnom policijom

Međunarodni pozivni brojevi

Prema tom sporazumu, Međunarodna unija za telekomunikacije dodijelit će Kosovu međunarodni pozivni broj 383, što je šefica pregovaračkog tima Prištine s Beogradom Edita Tahiri ocijenila kao “veliki uspjeh dijaloga u Bruxellesu” i “dobru vijest za Kosovo i njegove građane”. Ona je izjavila da će pozivni broj Kosovu biti dodijeljen 15. prosinca.

BELGIUM-EU-KOSOVO-TAHIRI

Kosovo će, rekla je ona, “imati puni suverenitet nad svojim telefonskim kodom”, dok će svi pozivni brojevi koji su se koristili do sada – 381, 377, 386, biti izvan uporabe.

Na Kosovu se trenutno koriste +381 telefonski pozivni broj za Srbiju, te pozivni brojevi +377 (Monako) i +386 (Slovenija).

Povratak na Net.hr