Šaptom Bosna pade

OPET PRIJETI: Dodik postavlja uvjete da odustane od referenduma (ali ovog puta Srbiji)

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić pozvao je u petak u Beogradu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da još jednom razmotri odluku o referendumu koji je skupština tog entiteta BiH prihvatila vezano uz izjašnjavanje o pravosudnim institucijama na razini BiH, našto je Dodik uzvratio da je “spreman na dogovor o referendumu” pod određenim uvjetima.

Budu li ispunjena četiri uvjeta koje postavlja RS tada za referendumom neće ni biti potrebe, dodao je Dodik.

Vučić i Dodik sastali su se danas u Beogradu i razmotrili aktualnu situaciju u regiji te odnose BiH i Srbije u kontekstu incidenta u Potočarima 11. srpnja, kada je na komemoraciji srebreničkim žrtvama napadnut srbijanski premijer, a na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poručili su da Beograd i Banja Luka neće uzajamno komunicirati pritiscima i prisiljavanjem.

Dodik je naveo četiri zahtjeva Republike Srpske čije ispunjavanje je preduvjet da se odustane od referenduma: neovisnost Suda i Tužiteljstva BiH, procesuiranje svih koji su činili zločine nad Srbima, promjena kaznenog zakona u dijelu gdje se proširuju nadležnosti Suda i Tužiteljstva BiH te primjena zakona koji je važio u vrijeme izvršenja kaznenog djela.

“Ako se ove četiri stvari poprave – postignut je cilj i ne treba nam referendum”, rekao je Dodik.

“Srbija se nikada i ni na koji način nije miješala u unutarnje stvari BiH pa ni u interne političke stvari u RS, ali sam danas na moju inicijativu zahvalan Dodiku što je prihvatio ovu vrstu razgovora”, rekao je Vučić ukazujući na širi kontekst problema koji bi mogao potaknuti referendum u RS te moguće posljedice po daljnje kompliciranje situacije u regiji.

Vučić je istaknuo kako je “konačna odluka na RS”, ali je za njega važno da Dodik poštuje stajališta Srbije i da je spreman na razgovore.

“Ponekad dobro vidim cjelinu odnosa, kompleksnost i složenost situacije i da je u skladu s tim – i zbog zaštite interesa i Republike Srpske i BiH – potrebno da više razmišljamo i zajednički donosimo odluke”, objasnio je Vučić svoj razgovor s Dodikom o referendumu.

Tema razgovora bio je i napad na Vučića i srbijansko izaslanstvo u Potočarima, a zajednička je ocjena da je taj incident bio “pokušaj destabiliziranje regijea”, ali i da je “neophodno uspostaviti i održati mir kao i punu stabilizaciju i regije i BiH”.

Srbijanski premijer istaknuo je kako se raduje dolasku članova Predsjedništva BiH, koje je pozvao u službeni posjet Srbiji samo dva dana nakon incidenta u Potočarima.

Kao datum sastanka s članovima Predsjedništva BiH spominje se 22. ili 23. srpnja, a Vučić je ocijenio da, u kontekstu događaja u Poročarima “to što je doživio nije bilo nimalo lako, ali se ne živi u prošlosti”.

“Naše službe sigurnosti imaju potpuno sklopljenu sliku, ali šutimo i čekamo da vidimo šta će reći organi BiH… To nam je nauk za budućnost, u prošlosti se ne živi. Radujem se susretu s članovima Predsjedništva. Vjerujem da ćemo u otvorenim razgovorima razmotriti zajedničku budućnost i šta možemo uraditi za daljnju suradnju dviju država”, rekao je premijer Srbije.

Vučić je istaknuo i da je “regiji potreban mir” te da je to “nasušna potreba svih naših naroda i ključni uvjet gospodarskog napretka”.

Povratak na Net.hr