UDARNA VIJEST NA OTOKU

OPET ĆE IMATI PREMIJERKU: Theresa May bit će prva žena na čelu britanske vlade nakon ‘željezne lady’

Theresa May ostala je jedini kandidat za čelnicu britanske Konzervativne stranke, a samim time i za buduću premijerku nakon što se danas njezina jedina preostala protukandidatkinja Andrea Leadsom povukla iz utrke za nasljednicu Davida Camerona.

AFP piše kako se Leadsom najprije našla na udaru žestokih kritika nakon svoje izjave da je kvalificiranija za dužnost premijerke od May ‘jer ima djecu’ da bi danas izjavila kako je Britaniji u ovom trenutku potrebna stabilnost, a ne “iscrpljujuća devetotjedna utrka za novog premijera”.

UTRKA ZA CAMERONOVA NASLJEDNIKA: Johnson odustao, najveće šanse ima britanska ‘Angela Merkel’

May preuzima dužnost 9. rujna

Dosadašnja ministrica unutarnjih poslova, 59-godišnja Theresa may čim bude imenovana novom čelnicom Konzervativne stranke automatski će postati i nova britanska premijerka.

Dosadašnji premijer i čelnik Torijevaca David Cameron podnio je ostavku 23. lipnja nakon što nije uspio uvjeriti Britance da glasuju za ostanak u Europskoj uniji. Najavio je da će njegov nasljednik, zapravo nasljednica, biti proglašen 9. rujna. May će tako postati prvom ženom na čelu britanske vlade nakon ‘željezne lady’ Margaret Thatcher.

May je obećala da će, u skladu s referendumskom odlukom, izvesti Veliku Britaniju iz Europske unije unatoč tome što je uoči referenduma bila u taboru onijh koji su bili za ostanak u Uniji.

PO DRUGI PUT U POVIJESTI: Ujedinjeno Kraljevstvo u rujnu će dobiti premijerku

“Brexit je Brexit, nema drugog referenduma”

“Brexit znači Brexit i učinit ćemo sve da učinimo to što uspješnije. Neće biti nikakvih pokušaja da Britanija ostane u EU, niti da opet pokušamo ući na stražnja vrata. Nema drugog referenduma”, kazala je May.

Najavila je da će formalne razgovore o napuštanju Europske unije započeti do kraja godine, iako Europska komisija pritišće London da se postupak razdruživanja obavi što brže.

VELIKI PROSVJED U LONDONU: Tisuće Britanaca diglo glas protiv Brexita, žele novi referendum

 

Povratak na Net.hr