LAKO DOSTUPNI PODACI

OPASNE FOTOGRAFIJE: ‘Nikad se na ovaj način nemojte hvaliti putovanjem, nećete se dobro provesti’

Iako se svi vole pohvaliti na društvenim mrežama o svojim godišnjim odmorima i egzoričnim putovanjima, to nije baš pametno.

Mnogi koji na društvenim mrežama objavljuju fotografije svojih boarding passova kako bi se pohvalili putovanjem na koje upravo kreću, to je vrlo loša ideja zbog sigurnosti. Naime, na boarding passu se nalaze osobni podaci koji nikako ne bi smjeli biti podijeljeni baš sa svima, a u bar kodu su i svi podaci o letu

Brian Krebs sa stranice Krebs on Security upozorava da je vrlo jednostavno s fotografije na, primjerice Facebooku, ukrasti sve podatke s boarding passa o letu i putniku.

Ako netko fotografiju ubaci u neki online čitač, podatke će dobiti vrlo brzo.

Ranije ove godine, javio mu se jedan čitatelj njegove stranice koji je bio znatiželjan o ovoj problematici pa je uzeo fotografiju koju je njegov prijatelj objavio na Facebooku. Uvećavao je screenshot stranice i pronašao online čitač podataka koji mu je ubrzo otkrio puno detalja o putovanju tog prijatelja. Osim imena, broja leta i drugih podataka, došao je i do koda pomoću kojeg je na stranici aviokompanije kojom je prijatelj letio, koristeći njegovo ime, pristupio cijelom korisničkom računu. Vidio je podatke o tom letu, ali i o svim drugim budućim letovima koje je rezervirao.

Bili su tu i broj telefona putnika te podaci o osobi koja je let rezervirala. Ulaskom u  korisnički račun, ‘haker’ je mogao, primjerice, promijeniti mjesto sjedenja ili čak otkazati bilo koji budući let.

Haker na ovaj način može promijeniti i PIN kod, piše Krebs.

Zbog svega ovoga, možda je dobro da ovakve fotografije ne postavljate na društvene mreže.

Povratak na Net.hr