OBJAVLJENA SNIMKA

OPASNA PROVOKACIJA: Iranske rakete pale u blizini američkog nosača aviona

Američka ratna mornarica objavila je snimku od 26. prosinca prople godine na kojoj se, tvrde, vidi kako iranski ratni brodovi ispaljuju nenavođene rakete koje su potom pale u blizini američkog nosača zrakoplova ‘Harry S. Truman’. Incident se dogodio u Hormuškom tjesnacu koji spaja Perzijski i Omanski zaljev.

Osim američkog nosača zrakoplova, ondje je u to vrijeme bilo i drugih brodova – jedan američki razarač, jedna francuska fregata te nekoliko trgovačkih brodova.

Iran upozorio na vježbu, ali…

Crno-bijela snimka u trajanju od 45 sekundi snimljena je iz američkog vojnog helikoptera Seehawk. Prema navodima američke ratne mornarice, rakete su isplajene s “plovila za brze napade u plitkim vodama” koje navodno pripada Iranskoj revolucionarnoj gardi.

Washington je prijavio ovaj incident, ali uz napomenu kako je Iran prethodno putem radio-veze odaslao upozorenje da će izvesti vježbe gađanja na tom mjestu. Unatoč tomu, SAD su iransku vježbu nazvale “nesigurnom”.

SAD TVRDI: Ruski projektili umjesto na uporišta ISIL-a pali su u Iran

Washington proziva, Teheran odbacuje

Glasnogovornik američke Pete flote Kevin Stephens, stacionirane na Bliskom istoku, kazao je kako je prelijetanje raketa pored savezničkih brodova i trgovačkog prometa na ruti međunarodnih plovnih puteva bilo “nesigurno, neprofesionalno i mimo međunarodnog pomorskog prava”.

Američki je Glavni stožer ovu akciju Irana nazvao “vrlo provokativnom”, a Teheran je američke tvrdnje odbacio nazvavši ih “lažnim vijestima” i dijelom “psihološkog rata”, objavila je Russia Today.

TAJNO PODZEMNO SKLADIŠTE: Iran pokazao najnovije balističke projektile sposobne nositi nuklearne bojeve glave

Povratak na Net.hr