NUKLEARNO ORUŽJE

OPASNA POTJERA NA NEBU: Ruski bombarderi preletjeli pola Europe, hvatali ih lovci čak četiri članice NATO saveza!

Borbeni zrakoplovi iz četiri europske zemlje presreli su dva ruska bombardera Tupolev Tu-160 Beliy Lebed (Bijeli labud), čija je NATO-va kodna oznaka Blackjack, na letu iz Norveške prema sjeveru Španjolske i natrag. Inače, ruski bombarderi sposobni su nositi 16 nuklearnih bombi i letjeti brzinom dva puta većom od brzine zvuka.

Norveška, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Španjolska poslali su svoje avione dok su oni ruski bili u blizini zračnog prostora tih zemalja. Dogodilo se to u vrijeme podignutih tenzija između Rusije i zapada. Česti su izvještaji o tome da su NATO-ovi avioni sve češće presreću ruske bombardere. Španjolski mediji prenose da je to najjužnija točka na kojoj se ovakva operacija dogodila.

‘RADIKALNA PROMJENA’: Zbog ‘neprijateljskih poteza Washingtona’ Putin suspendirao važan sporazum

SPREMAN ZA TREĆI SVJETSKI RAT: Putin u zabačenom dijelu Urala gradi tajne bunkere za slučaj nuklearnog napada

ZLU NE TREBALO: Rusija gradi novu leteću tvrđavu za slučaj nuklearnog rata

Rusi se nakon presretanja vratili istim putem

Incident se dogodio još 22. rujna, no za njega se saznalo tek nedavno nakon što je Francusko ministarstvo obrane izdalo priopćenje o operaciji, nazvavši ju ‘misijom zračne policije u koju su bile uključene četiri zemlje’. U priopćenju francuskog ministarstva dodaje se kako je ruske bombardere prva detektirala Norveška, zatim je svoje zračne snage poslala Velika Britanija. Oni su priopćili da ruski avioni nisu ušli u britanski zračni prostor, no svoje su zrakoplove poslali kao mjeru opreza.

FRANCE-NORWAY-BRITIAN-SPAIN-RUSSIA-AIR FORCE-DEFENCE

Ruski su zrakoplovi zatim zaobišli zapad Irske, nakon čega su ih presrela dva francuska zrakoplova, stoji u priopćenju francuskog Ministarstva obrane. Naposlijetku je i Španjolska poslala dva borbena zrakoplova F-18 koji su presreli one ruske sjeverno od grada Bilbao. Rusi su se zatim okrenuli i istim putem se vratili natrag, nakon čega više nije bilo presretanja.

Kasnije istog dana, i Island je imao pritužbe da su dva ruska bombardera letjela preblizu njihovih civilnih zrakoplova.

Povratak na Net.hr