ABU HAMZA

OPASAN ZA NACIONALNU SIGURNOST: Zloglasni Sirijac pušten iz sarajevskog zatvora

Sirijac Imad al-Husin, poznatiji kao Abu Hamza, pušten je jutros iz Imigracijskog centra u Istočnom Sarajevu, gdje je bio zatvoren više od sedam godina jer ga je Bosna i Hercegovina proglasila opasnim po nacionalnu sigurnost.

Da je pušten uz blaže mjere zabrane, potvrdila je portalu Klix.ba njegova kći Nudžejma Softić.

Zatvorili ga bez ikakve optužnice

Abu Hamza je došao je u BiH iz Sirije još 1980-ih, a za vrijeme rata bio je pripadnik brigade El-Mudžahid, zloglasne postrojbe Armije BiH mahom sastavljene od mudžahedina i stranaca. Nakon rata dobio je državljanstvo BiH, no 2008. je uhićen bez optužbe i dokaza o počinjenju ikakvog kaznenog djela.

Država ga je naprosto smatrala potencijalnom prijetnjom po nacionalnu sigurnost.

U međuvremenu je BiH bezuspješno pokušavala izručiti Abu Hamzu u rodnu mu Siriju ili neku drugu državu, no stiglo je čak 39 odbijenica budući da nijedna druga zemlja nije imala obvezu primiti ga. K tomu, sud u Strasbourgu odlučio je da Abu Hamza ne može biti deportiran u Siriju jer mu ondje prijeti opasnost od režima Bašara al-Asada, a i zbog ratnih zbivanja koja su ondje otpočela.

BBC PIŠE: BiH je kolijevka džihadizma u Europi, više od 300 Bošnjaka bori se u Siriji i Iraku

Pušten uz ograničeno kretanje

Na slobodu je pušten nakon što je u BiH stupio na snagu novi Zakon o strancima usklađen s direktivama EU kojim je propisano da se strani državljani ne mogu držati u pritvoru duže od 18 mjeseci. Abu Hamzina kći rekla je za Klix.ba kako je kretanje njezinog oca ograničeno na Kanton Sarajevo i da se tri puta tjedno mora javiti policiji.

Bosanskohecegovačke vlasti su nakon terorističkog napada na SAD 11. rujna 2001. godine započele deportaciju bivših boraca s Bliskog istoka. Neki od njih završili su u zloglasnom američkom zatvoru Gunatanamo, drugi pak u Imigracijskom centru u Istočnom Sarajevu.

PUT BEZ POVRATKA: Sedamdesetero djece iz BiH roditelji odveli među džihadiste u Siriju

 

Povratak na Net.hr