STRAHUJE SE OD PUTINA

OPASAN INCIDENT NA MEDITERANU: ‘Uhvatili smo nizozemsku podmornicu kako prati našu flotu, bit će opakih posljedica’

Moskva je upozorila Nizozemsku na ozbiljne posljedice nakon što je ruski nosač zrakoplova presreo nizozemsku podmornicu kad ju je uočio kako plovi Mediteranom.

Rusija je optužila nizozemsku podmornicu za špijuniranje njihova zrakoplova i za praćenje brodova u Mediteranu. Taj su potez ocijenili nespretnim i opasnim, a upozoravaju na ‘ozbiljne posljedice’.

‘Prisilili smo ih na odlazak iz našeg područja’

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su dva broda uočila podmornicu nizozemske mornarice koja se pokušala približiti sjevernoj floti nosača zrakoplova u istočnom Mediteranu. Podmornicu su locirali oko 12 milja od ruskih ratnih brodova.

‘Naša plovila su je slijedila više od pola sata i prisilila na odlazak iz tog područja’, stoji u priopćenju ruskog ministarstva.

Ruski ratni brodovi već ‘redovito’ otkrivaju NATO-ove podmornice na putu za Mediteran, dodaje se u priopćenju ruskog ministarstva, piše Daily Mail.

Sve agresivnija ruska avijacija pod Putinom

I NATO je potvrdio kako ruski borbeni zrakoplovi konstantno testiraju obranu iznad baltičkih država, a ove godine su izvršili više od 600 presretanja. Piloti NATO-a, najčešće Nijemci, brane područje iznad Estonije, Litve i Latvije, a kažu da je situacija na Baltiku postala ozbiljna. Zapovjednik njemačkih pilota Swen Jacob rekao je da često leti u blizini ruskih zrakoplova, a jednom ga je prilikom ruski pilot ‘pozdravio’ uz srednji prst. Ruska avijacija pod vodstvom predsjednika Putina postaje sve agresivnija.

AFP je kontaktirao nizozemsko ministarstvo obrane, no od njega još uvijek nema komentara na ovu operaciju.

Posljednjih je mjeseci Rusija učvrstila svoju pomorsku prisutnost na Mediteranu kao dio intervencije u Siriji, gdje sudjeluje u zračnim napadima kao dio podrške predsjedniku Bašaru al-Asadu.

Strahuje se da bi Vladimir Putin mogao narediti napad na Zapad, nakon pogoršanja odnosa. Većina članica NATO-a dramatično je smanjila svoje troškove obrane nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991., no Rusija konstantno jača svoje vojne kapacitete i svake godine održava parade s više od 100 tisuća trupa.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr