banner

TEŠKA SITUACIJA

ONI SU SUOČENI SA DVOSTRUKOM ‘PANDEMIJOM’: ‘Koronavirus ćemo uništiti cjepivom – ali ova druga borba potrajat će duže…’

Kalabrija je jedna od najsiromašnijih regija zapadne Europe. I dok su stope zaraze i broj intenzivnih lijekova niži od sjeverne Italije, njegov krhki zdravstveni sustav klima se – stoga je stavljen u kategoriju najvišeg rizika, a djelovanje mafije dodatno je oslabilo gospodarstvo

Italija je ovog mjeseca postala druga europska zemlja nakon Velike Britanije koja je imala 50.000 smrtnih slučajeva od koronavirusa, piše BBC.

“Do prije pola sata bilo je zauzeto 12 od naših 18 kreveta za intenzivnu njegu Covid ali sada smo došli do 11. Upravo smo izgubili još jednog pacijenta – imao je 82 godine.”, zakopčavajući radnu odjeću rekao je Demetrio Labate na odjelu za koronavirus najveće bolnice u Kalabriji – Grande Ospedale Metropolitano.

‘Crvena zona’ koronavirusa na talijanskom jugu

Ova regija na talijanskom jugu početkom studenog brzo je proglašena “crvenom zonom” zbog koronavirusa. “Drugi val udario nas je puno teže od prvog (…) nedostaje nam osoblja – a ograničeni osobljem radi se nekoliko dodatnih smjena.” Jedna od pacijentica je pri svijesti te i najmanjom gestom – kratkim mahanjem ruke; podiže raspoloženje iscrpljenim liječnicima. Ravnateljica bolnice, Iole Fantozzi govori da se protiv koronavirusa kao lavovi da se ne bi pogubili: “Ovaj je val bio predvidljiv jer smo se osjećali slobodno tijekom ljeta kada je slučajeva bilo vrlo malo i kad su ljudi ulazili i izlazili iz Kalabrije”, kaže Labate.

Italija je bila prva zemlja na Zapadu koju je pandemija slomila i neko je vrijeme bila njezin globalni epicentar.

S osmim najvećim brojem slučajeva na svijetu, u studenom je Italija postala druga u Europi s brojem smrtnih slučajeva koji je premašio 50 000. U srpnju, kada su dnevne zaraze pale na nešto više od 100, uspostavio se lažni osjećaj sigurnosti kad je Italija otvorila vrata turistima i ograničenja su povučena. Italija sada plaća cijenu, boreći se sa smrtonosnim drugim valom – i opet su brojke smrtnih slučajeva neke od najviših u Europi. No za razliku od ožujka, kada se pandemija usredotočila na bogatu sjevernu regiju Lombardiju, drugi val napaja i siromašni jug.

VELIKA ZAGONETKA INTRIGIRA ZNANSTVENIKE: Zašto je zaraza koja je dosad usmrtila milijun i pol ljudi, za njih gotovo bezopasna?

Zašto jug pati?

Kalabriju su ostavila desetljeća političkog lošeg upravljanja i pljačke njezine mafije, Ndranghete, koja se uvukla u zdravstveni sustav. Kriminalne su bande oduzele resurse i nagomilale velike dugove, što je dovelo do zatvaranja 18 njegovih javnih bolnica i divljačkih posjekotina na krevetima i osoblju.

Prije samo nekoliko dana uhićen je glavni lokalni političar, optužen za pranje novca putem ljekarni pod nadzorom Ndranghete u zamjenu za potporu mafije.

Korupcija je pogoršala serijske političke propuste: dva povjerenika za zdravstvo u regiji otpuštena su u proteklih mjesec dana. Jedan je otpušten nakon što je maske za lice nazvao beskorisnima tekazao da je jedini način da se virus uhvati poljubac zaražene osobe jezikom 15 minuta. Još su dvojica kandidata koje je nominirala vlada odbila posao.

“Kalabrija se našla bez odgovarajućih bolnica koje bi udovoljile i minimalnim zahtjevima koronavirusa – pa je cijeli sustav propao”, kaže Santo Gioffrè, ginekolog koji je prije pet godina, kao čelnik lokalne zdravstvene vlasti, otkrio prijevaru – ali kaže njega su vlasti ušutkale. Navedena situacija narušava gospodarstvo Kalabrije, označenu “crvenom zonom” koja po drugi put ove godine zatvara tvrtke.

Mafija i Covid, dvostruka pandemija

U restoranu Filipa Cogliandra, L’A Gourmet stolice su naslonjene na prazne stolove ispod staklenih lustera, a kuhinja šuti. “Restoran je poput orkestra”, opisujući zvukove kuhara na poslu i zveckanje tanjura Cogliandro dodaje kroz suze kako je teško vijdeti “nijemi” restoran. Za nagrađivanog kuhara, u jeku situacije od prije 12 godina kada je odbio platiti novac za iznudu Ndranghete, a mafijaške prijetnje udaljile su njegove goste. Ali on je tada izgradio svoj put natrag – i kaže da to može učiniti opet. Također, Cogliandra ističe: “Uništit ćemo virus cjepivom – ali borba protiv mafije potrajat će duže.”

Italija ponovno počinje izravnavati krivulju i vrijednost ‘R’ – stopa reprodukcije virusa, koja je pala ispod 1 u nekoliko regija, uključujući Kalabriju, koja je zbog toga sada iz crvene zone premještena u narančastu, što omogućava veće lokalno kretanje.

Povratak na Net.hr