NOVA METODA

ONI ĆE POKUŠATI STATI KORONI NA KRAJ PRIJE NEGO POSTANE KRITIČNO: Uveli su ‘preventivni lockdown’, evo što to zapravo znači

I Izrael je već ranije napravio unaprijed dogovoreni lockdown

Zbog porasta broja zaraženih u Ujedinjenom Kraljevstvu, lome s koplja oko načina na koji se ovaj put treba boriti protiv koronavirusa. Wales i Sjeverna Irska, iako nisu najpogođeniji dijelovi UK-a odlučili su da će početi s dvotjednim zatvaranjem u pokušaju da spriječe najgore scenarije.

BOŽINOVIĆ OTKRIO RAZMIŠLJAJU LI O UVOĐENJU POLICIJSKOG SATA: ‘Nitko ne može reći do kojih vrhunaca može ići epidemija’

Riječ je o preventivnom lockdownu. Sjeverna Irska to je učinila 16. listopada, a Wales će od 23. listopada na dva tjedna zatvoriti srednje škole, a kafići, restorani i većina dućana morat će isto tako biti zatvoreni.

Prekida se krug širenja zaraze

Znanstveni novinar Clare Wilson objašnjava za New Scientist da se s ovakvom strategijom namjerava prekinuti krug širenja zaraze i na taj način usporiti epidemiju. Vlada Walesa na svojim je stranicama kazala kako motiv ovog zatvaranja nije toliko zbog broja novozaraženih, nego zbog koeficijenta ‘R’ – koji označava broj između broja zaraženih u jednom razdoblju i broja zaraženih u drugom razdoblju.

“Broj R je trenutno između 1,1 i 1,4, što znači stalan eksponencijalni rast”, piše na službenoj stranici Walesa. Isto tako Wilson kaže kako bi se ovakve lockdowne tempiralo u doba školskih praznika kako bi došlo do što manjih posljedica po društvo. Građani će se, tvrdi, moći bolje pripremiti ako unaprijed znaju koliko će zatvaranje trajati, a i psihološki bi za mnoge situacija bila podnošljivija.

Izrael je već ranije napravio unaprijed dogovoreni lockdown, no u trenutku kad je došlo do naglog širenja zaraze. Izrael iz njega izlazi, a epidemiolozi, znanstvenici i mnoge vlade pratit će kakav će utjecaj imati ovakav ograničeni lockdown.

Dok se ne dozna više čini se kako bitke između onih koji zagovaraju stroge restrikcije i onih koji žele spašavati ekonomiju liberalnim mjerama neće prestati.

Povratak na Net.hr