NAPETO U ISTOČNOJ EUROPI

OKUPLJA SE NAJVEĆA VOJSKA OD KRAJA HLADNOG RATA: ‘NATO je morao reagirati, Rusija je pokazala da je spremna za napad’

Velika Britanija rasporedila je stotine vojnika na području istočne Europe uslijed odluke NATO-a da nastavi s nadzorom Rusije na graničnom području.

CNN piše da je ovo najveće okupljanje vojnika u regiji od završetka Hladnog rata. Velika Britanija je najavila da će do travnja 2017. godine poslati svoje zračne snage u Rumunjsku, a britanski ministar obrane Michael Fallon potvrdio je da će oko 800 djelatnika vojske biti premješteno u Estoniju, što je mnogo više od prvotno predviđenih 150.

U ZRAČNIM NAPADIMA UBIJENO 22 DJECE: Sirijske vlasti sve negiraju, Rusija zabrinuta: ‘Nadamo se da mi nismo sudjelovali u tome’

‘Potpomognuti većim budžetom u proračunu ministarstva obrane raspoređivanje zračnih i kopnenih snaga pokazuje da ćemo i dalje imati vodeću ulogu u NATO-u, poduprijet ćemo obranu i sigurnost naših saveznika od sjevera prema jugu saveza’, rekao je Fallon.

Konflikt u Siriji

Ova objava dolazi samo tjedan dana nakon što je ruska pomorska flota isplovila prema Siriji. U srijedu je Rusija zatražila dozvolu od španjolskih vlasti, sukladno ugovorima iz 2011. godine da dopusti punjenje spremnika s gorivom u sjevernoafričkoj luci Ceuti ne bi li mogli nastaviti ploviti prema Siriji.

Iz ministarstva vanjskih poslova Španjolske objavili su kako je Rusija povukla taj zahtjev nakon što su španjolske vlasti od ruskog veleposlanstva zatražile očitovanje o planovima Rusije u Siriji kao i odgovor na pitanje planiraju li tom pomorskom flotom provoditi vojne operacije u sirijskom gradu Alepu.

“Rusko veleposlanstvo u Madridu izvijestilo nas je da povlači zahtjev za uplovljavanjem za te brodove i to je otkazano”, navelo je španjolsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Rusko veleposlanstvo nije objasnilo razloge povlačenja zahtjeva.

Snage NATO-a u istočnoj Europi

 

 

ČLANICE NATO-a BJESNE NA ŠPANJOLSKU: ‘Opskrbljujete ruske brodove naftom, a oni u Siriji čine jezive ratne zločine’

Opravdana reakcija na provokacije

Ruske aktivnosti na području Sirije unijele su dodatne tenzije između Moskve i NATO saveza koje su započele još u vrijeme aneksije Krima 2014. godine.

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, u srijedu je kazao kako su zbog posljednjih poteza Rusije saveznici morali reagirati.

‘Rusija je utrostručila potrošnju na obranu. Uložili su velike količine novca u modernizaciju vojske i nabavku vojne opreme. Provode nenajavljene vojne vježbe u blizini granica NATO saveza, no ono što najviše zabrinjava je činjenica da je Rusija pokazala da je spremna napasti svog susjeda. Svjedočili smo tome u Gruziji i Ukrajini. Upravo zbog tih razloga je NATO morao reagirati’, rekao je Stoltenberg.

Zabrinutost zbog sigurnosti Baltika

Ministri obrane članica NATO saveza susreli su se u srijedu u Bruxellesu kako bi razmotrili novonastalu situaciju te dogovorili daljnje radnje u Siriji.

RUSIJA PREDSTAVILA ‘SOTONINOG SINA’: Moćno oružje sposobno je uništiti područje veličine Francuske!

Najnovija razmještanja postrojbi dolaze paralelno s pojavom straha nad sigurnošću baltičkih država, Latvije, Estonije i Litve, u kojima živi veliki broj pripadnika ruske manjine.

Sjedinjene Američke Države, baš kao i Velika Britanija, najavile su slanje trupa u Poljsku do sredine sljedeće godine kako bi pokazale da podupiru NATO savez.

Rusija odbacuje optužbe

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je nazvalo “apsurdnima” nagađanja NATO-a da bi ruski ratni brodovi mogli bombardirati Alep, a ministarstvo obrane izjavilo je da se ruski bombarderi devet dana nisu približili tome opkoljenome gradu u Siriji.

“Ta je zabrinutost neutemeljena jer naši se zrakoplovi nisu približili Alepu devet dana. Naša borbena skupina je u Sredozemlju. Naši su brodovi uvijek ondje”, rekao je Andrej Kelin.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr