VELIKE BROJKE

OGROMAN PORAST IZVOZA HRVATSKOG ORUŽJA: Osim SAD-a, jedna od najbogatijih zemalja svijeta redovito ga kupuje pod velom tajne

SAD je već tradicionalno najveći kupac hrvatskog oružja. U tu je zemlju Hrvatska izvezla oružje u vrijednosti većoj od 110 milijuna eura, no odmah iza SAD-a najviše hrvatskog oružja, u vrijednosti od 78.5 milijuna eura, uvozi Saudijska Arabija, piše Večernji list.

Još se ne zna kakvo je oružje Hrvatska izvezla u jednu od najbogatijih zemalja svijeta, koja obično uvozi od bogatih zapadnih zemalja. Ministarstvo gospodarstva objavilo je kako je u odnosu na 2015. godinu izvoz hrvatskog naoružanja i vojne opreme porastao za više od 60 posto u 2016. godini. Radi se o vrijednosti od oko 226 milijuna eura.

Porast izvoza oružja iz godine u godinu

Podaci govore da se u Hrvatskoj svake godine vidi porast izvoza oružja: u 2014. je to bilo u vrijednosti od 75 milijuna eura, godinu kasnije 136 milijuna eura, a 2016. se radilo o 226 milijuna eura. Ti isti podaci ipak iz godine u godinu daju sve manje detalja o tom izvozu. Jedino se zna da najviše sudjeluje karlovački HS Produkt koji proizvodi pištolje koji su već desetak godina najprodavaniji u SAD-u.

Iz te tvrtke kažu da je u SAD prodano više od pola milijuna takvih pištolja. Iako najviše prodaju u toj zemlji, taj je pištolj popularan i u 30-ak drugih. No dosta je detalja kada je riječ o podacima po skupinama proizvoda označeno stupnjem povjerljivosti, pa su iz HS Produkta rekli da ih ne mogu dati novinarima. Ipak, prema nekim podacima je vidljivo da je izvoz hrvatskog oružja u Saudijsku Arabiju u 2016. skočio za 1295 posto u odnosu na godinu ranije.

Ugovor sa Saudijskom Arabijom

Prema podacima državnih institucija, Hrvatska je u 2016. godini izvezla i 600 tisuća komada različitog pješačkog naoružanja: tu su puške i pištolji, ali i bacači granata, snajperi, višecjevni raketni bacači s raketama, lanseri raketa, streljivo, granate, kacige, oprema za razminiranje i drugo, piše Večernji list.

Zbog toga što oružju iz Domovinskog rata već istječe rok, Hrvatska već godinama prazni svoja vojna skladišta. Zbog visoke cijene uništavanja, bolje ga je prodati, no velik je problem nastao kad se u medijima počelo spominjati da se oružje prodaje ratištu u Siriji. Službeni podaci govore da Saudijska Arabija ne daje hrvatsko oružje Siriji, a Ministarstvo je poručilo čak i da u ugovoru za prodaju hrvatskog oružja Saudijskoj Arabiji stoji da ta zemlje ne smije kupljeno hrvatsko oružje davati dalje već da je ona krajnji korisnik.

Povratak na Net.hr