Odluka suda izazvala nasilje na ulicama: Razbijeni su izlozi, zapaljeni su auti

Velika porota američke savezne države Missouri donijela je odluku da se ne podiže optužnica protiv bijelog policajca za ubojstvo afroameričkog mladića u gradu Fergusonu, u području Saint Louisa, a ta je odluka prouzročila u ponedjeljak val prosvjeda i nasilnih sukoba građana s policijom.

Nenaoružanog 18-godišnjeg Afroamerikanca Michaela Browna u Fergusonu je u kolovozu ubio policajac Darren Wilson ispalivši u njega više hitaca što je potaknulo dugogodišnju rasnu napetost u gradu u kojemu su Afroamerikanci u većini, ali bijelci dominiraju u strukturama vlasti.

Razbijeni izlozi, zapaljeni automobili

Zbog odluke porote da nema osnove za podizanje optužnice protiv Wilsona stanovnici su zauzeli ulice oko policijske postaje, kojima odjekuje pucnjava. U prosvjedima su razbijeni izlozi okolnih trgovina, a najmanje dva automobila na ulici su zapaljena, na što je policija odgovorila suzavcem i plastičnim mecima.

//www.youtube.com/embed/UzoKX0AdX8A

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je građane da mirno prihvate odluku porote, a policiju da bude suzdržana prema prosvjednicima koji već tjednima izražavaju nezadovoljstvo na ulicama Fergusona, ali i u drugim gradovima SAD-a.

Povratak na Net.hr